Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
Reklama
Zobacz
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

Fot. pixabay.com / Picudio (CC0 domena publiczna)
Fot. pixabay.com / Picudio (CC0 domena publiczna)
Od środy restauracje i bary w Szwecji mogą być zamykane, jeśli będzie tworzył się w nich tłok. To jedyne zaostrzenie przepisów sanitarnych, jakie szwedzkie władze wprowadziły w ostatnich dniach w związku z pandemią koronawirusa.
Zgodnie z rozporządzeniem, gastronomicy zobowiązani są do serwowania posiłków wyłącznie klientom siedzącym przy stołach. W restauracjach i barach nie mogą tworzyć się kolejki lub tłok. Wciąż, dozwolone są zgromadzenia do 500 osób, co pozwala na działanie popularnych o tej porze na północy Szwecji, wyciągów narciarskich.

Urząd Zdrowia Publicznego stoi twardo na stanowisku, że pandemii Covid-19 nie da się powstrzymać zakazami i restrykcjami, jakie wprowadzają rządy innych państw.

- Podstawą przyjętej przez nas strategii i podejmowanych działań jest własna odpowiedzialność każdego z obywateli za ograniczenie rozprzestrzeniania się wirusa, Naszym celem nie jest wyłapanie każdej infekcji, ale wydłużenie w czasie epidemii tak, aby nasza służba zdrowia była w stanie sobie z nią poradzić - mówił w szwedzkiej telewizji Krajowy Epidemiolog Anders Tegnell.

W Szwecji na obecność koronawirusa w organizmie testowane są wyłącznie osoby wymagające opieki medycznej oraz obłożnie chorzy.

Do tej pory odnotowano tam ponad 2300 przypadków zarażeń patogenem. W wyniku powikłań Covid-19 zmarło 36 osób.
Relacja Przemysława Gołyńskiego.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty