Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

Paryż. Fot. pixabay.com / Pexels (CC0 domena publiczna)
Paryż. Fot. pixabay.com / Pexels (CC0 domena publiczna)
We Francji wielkie obawy, co do przyszłości towarzyszą właścicielom restauracji i hoteli, a także osobom związanym w inny sposób z turystyką.
Przyczyną jest trwający od miesiąca kompletny zastój w interesach i kwarantanna przedłużona co najmniej do 11 maja.

Przedstawiciele tej branży rozmawiali w Ministerstwie Ekonomii i Finansów o swojej sytuacji. Rząd szuka możliwości wsparcia rozważając ulgi podatkowe i zamrożenie opłat. Ten sektor jest uwzględniony w pomocy w wysokości 110 miliardów euro przeznaczonej na złagodzenie skutków finansowych epidemii.

Wielokrotnie wyróżniany gwiazdkami Michelina mistrz kulinarny Philippe Etchebest dzieląc się swoimi obawami przyznał, że związane są one z myślami o przyszłości tego zawodu, o przyszłości barów i restauracji. Dodał, że niepokoi się o pracowników, a jest ich ponad milion. Dalej wyjaśnia, że właściciele restauracji jeszcze w marcu wypłacali pensje, ale w kwietniu ich sytuacja staje się dramatyczna. Wielu pracowników jest na częściowym bezrobociu. Philippe Etchebest podkreślił, że przecież trzeba płacić za wynajęcie lokalu. Są opłaty i potrącenia na cele socjalne. Odsetki od wziętych pożyczek. I to wszystko przy zerowych dochodach. Jego zdaniem żadna firma tego nie wytrzyma.

Według prognoz, ponad czterdzieści procent restauracji i barów nie zostanie otwartych - zabraknie środków.
Relacja Marka Brzezińskiego (IAR).

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty