We Włoszech najważniejszym posiłkiem Wielkanocy jest niedzielny rodzinny obiad. Na stole nie może zabraknąć baraniny i tradycyjnej babki drożdżowej z bakaliami.
Z powodu ograniczeń sanitarnych Włosi spędzają święta w domu w małym gronie. Zamknięte są wszystkie restauracje i bary.
Zazwyczaj obiad zaczyna się od przystawek - wędlin i jajek gotowanych na twardo. Często na pierwsze danie podawany jest rosół barani z nadziewanymi pierożkami cappelletti. Danie główne to pieczeń jagnięca albo barania, czasem podawana jest koźlęcina.
Najpopularniejszym deserem jest babka drożdżowa zwana colomba pasquale, czyli wielkanocna gołębica. Ma kształt lecącego ptaka. Dzieci otrzymują duże czekoladowe jajka z niespodziankami w środku.
W wielkanocny poniedziałek Włosi gremialnie wyjeżdżają na pikniki. Teraz jest to niemożliwe z powodu lockdownu.
Zazwyczaj obiad zaczyna się od przystawek - wędlin i jajek gotowanych na twardo. Często na pierwsze danie podawany jest rosół barani z nadziewanymi pierożkami cappelletti. Danie główne to pieczeń jagnięca albo barania, czasem podawana jest koźlęcina.
Najpopularniejszym deserem jest babka drożdżowa zwana colomba pasquale, czyli wielkanocna gołębica. Ma kształt lecącego ptaka. Dzieci otrzymują duże czekoladowe jajka z niespodziankami w środku.
W wielkanocny poniedziałek Włosi gremialnie wyjeżdżają na pikniki. Teraz jest to niemożliwe z powodu lockdownu.