Prace polowe trwają w najlepsze w tych gospodarstwach, gdzie uprawiane są buraki cukrowe. Jedyna w naszym regionie - cukrownia w Kluczewie pracuje pełną parą i to wcale nie jest tak, że tylko teraz - podczas kampanii cukrowniczej. Trwa bowiem proces modernizacji firmy, a więcej o tym w rozmowie z dyrektorem zakładu. Zajrzymy także na pole, gdzie od lat uprawia
W programie także nieco więcej na temat działań rolno-środowiskowych, realizowanych przez zachodniopomorskich rolników. Odwiedzimy powiat szczecinecki, który jest liderem tego typu działań w regionie, a także w kraju. Nasza relacja powstała przy współpracy z Zachodniopomorskim Oddziałem Regionalnym Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Po raz kolejny odbyła się akcja "Gęsina na św. Marcina" - wspólne przedsięwzięcie Slow Food Polska z restauracjami z całej Polski. W Szczecinie najlepsze dania z gęsiny zostały nagrodzone 11 listopada w Hotelu Park. My porozmawiamy z uczestnikami konkursu, o ich kulinarnej pasji, a także o tym, dlaczego warto wrócić do gęsiny w naszej kuchni. Chociaż - od czasu do czasu.