Drób, papierosy i czekolada to hity eksportowe przemysłu żywnościowego w pierwszym półroczu - podaje Polska Agencja Prasowa, powołując się na dane Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W ciągu sześciu miesięcy wyeksportowaliśmy również sporo wyrobów piekarniczych, takich jak herbatniki i wafle. Dobrze sprzedawała się również pszenica, mięsa: wołowe i wieprzowe, syropy cukrowe, ryby wędzone (głównie łosoś), sery i twarogi.
Na eksportowych rynkach dobrze radzili sobie również producenci konserwowanego mięsa, kawy, soków owocowych, głównie jabłkowego oraz mrożonych owoców.
Jak podaje resort rolnictwa, wartość eksportu wymienionych wyżej towarów stanowiła 53 proc. ogólnego wywozu towarów rolno-spożywczych z Polski.
Na eksportowych rynkach dobrze radzili sobie również producenci konserwowanego mięsa, kawy, soków owocowych, głównie jabłkowego oraz mrożonych owoców.
Jak podaje resort rolnictwa, wartość eksportu wymienionych wyżej towarów stanowiła 53 proc. ogólnego wywozu towarów rolno-spożywczych z Polski.


Radio Szczecin