Kończą się największe w USA nowojorskie targi żywności Summer Fancy Food Show 2018. W targach uczestniczył wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi Jacek Bogucki i polscy producenci żywności.
Stany Zjednoczone są największym pozaeuropejskim rynkiem dla polskiej żywności - podkreślił wiceminister.
W nowojorskim Javits Center zgromadziło się ponad 1500 producentów żywności z całego świata. Z Polski przyjechało ponad 20 wystawców. Jak powiedział wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki USA są największym - pozaeuropejskim - rynkiem dla polskiej żywności.
- Ameryka ma dostęp do tak szerokiego spectrum żywności, że niełatwo jest zachęcić i przedstawić coś nowego. Ale my stawiamy na żywność wysokiej jakości. Polska żywność ma ten naturalny smak. Właśnie to uderza także Amerykanów - zaznaczył Jacek Bogucki.
W ubiegłym roku wartość eksportu polskiej żywności do Stanów wyniósł prawie 600 mln dolarów. Jeśli amerykański rynek otworzy się na polskie jabłka i drób, eksport będzie dwa razy większy. Rozmowy są w toku, a decyzje zapadną w najbliższym czasie.
W nowojorskim Javits Center zgromadziło się ponad 1500 producentów żywności z całego świata. Z Polski przyjechało ponad 20 wystawców. Jak powiedział wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki USA są największym - pozaeuropejskim - rynkiem dla polskiej żywności.
- Ameryka ma dostęp do tak szerokiego spectrum żywności, że niełatwo jest zachęcić i przedstawić coś nowego. Ale my stawiamy na żywność wysokiej jakości. Polska żywność ma ten naturalny smak. Właśnie to uderza także Amerykanów - zaznaczył Jacek Bogucki.
W ubiegłym roku wartość eksportu polskiej żywności do Stanów wyniósł prawie 600 mln dolarów. Jeśli amerykański rynek otworzy się na polskie jabłka i drób, eksport będzie dwa razy większy. Rozmowy są w toku, a decyzje zapadną w najbliższym czasie.