Radio SzczecinRadio Szczecin » Biznes
Reklama
Zobacz
Reklama
Zobacz
Autopromocja
Zobacz

Paryż. Fot. pixabay.com / Pexels (CC0 domena publiczna)
Paryż. Fot. pixabay.com / Pexels (CC0 domena publiczna)
Władze francuskie spieszą z pomocą właścicielom hoteli i restauracji, które są obok budownictwa i pasażerskiego transportu lotniczego oraz turystyki, sektorem najbardziej dotkniętym finansowo-ekonomicznymi skutkami epidemii.
Kwarantanna ma być stopniowo znoszona 11 maja, ale w przypadku restauracji i hoteli, nastąpi to znacznie później.

Ulgi podatkowe, zamrażanie obciążeń na cele socjalne i konkretna pomoc finansowa przedsiębiorstwom w najtrudniejszym położeniu ekonomicznym - to kilka spraw, o jakich rozmawiała grupa ministrów i szefów kuchni na spotkaniu w Pałacu Elizejskim.

Szef resortu ekonomii i finansów Bruno Le Maire wyjaśniał, że każda z restauracji, która ma znaczące obroty i zatrudnia minimum dziesięciu pracowników otrzyma z funduszu solidarnościowego 10 tysięcy euro, zamiast pięciu tysięcy, jakie wypłacano teraz.

Według jednego z szefów kuchni paryskiej restauracji sytuacja jest bardzo trudna, a sezon będzie nieodwracalnie stracony, jeśli zastój potrwa do święta 14 lipca. Zaznacza on, że ze względów sanitarnych trzeba rozsuwać stoliki, co powoduje drastyczne zmniejszenie liczby miejsc. Dodaje, że nie chce myśleć o tym co, by było, gdyby lokale znów trzeba będzie zamykać, jeśli nadciągnie druga fala epidemii. Obecny na spotkaniu w Pałacu Elizejskim legendarny mistrz kulinarny Alain Ducasse jest zdania, że restauracje zostaną otwarte w czerwcu; możliwe, że już na początku miesiąca.
Relacja Marka Brzezińskiego (IAR).

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

Autopromocja
Zobacz
Reklama
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty