Największe z podwyżek już za nami - tak mówi ekonomista w komentarzu dla Radia Szczecin.
Zdaniem dr. Bogusława Gołębiowskiego, inflacja powinna powoli wyhamowywać, kończą się także podwyżki cen jedzenia.
Według niego, nawet jeśli inflacja będzie rosnąć, to już znacznie wolniej, a Rada Polityki Pieniężnej musi poważnie rozważyć zakończenie podnoszenia stóp procentowych.
- Inflacja powinna powoli wyhamowywać, natomiast stopy procentowe już nie bardzo oddziałują, ani na walutę, ani na inflację. Ceny spożywcze nie powinny już rosnąć. Wręcz przeciwnie, powinna nastąpić stabilizacja i lekki spadek cen zwłaszcza, że młynarz kupuje dziś pszenicę tańszą o 200-300 złotych niż dwa miesiące temu - mówi dr Gołębiowski.
Gołębiowski zwraca jednak uwagę, że problemy może mieć polskie rolnictwo z powody dużej ilości zboża na rynku i w magazynach.
Więcej na ten temat w rolniczej audycji Radia Szczecin.
Według niego, nawet jeśli inflacja będzie rosnąć, to już znacznie wolniej, a Rada Polityki Pieniężnej musi poważnie rozważyć zakończenie podnoszenia stóp procentowych.
- Inflacja powinna powoli wyhamowywać, natomiast stopy procentowe już nie bardzo oddziałują, ani na walutę, ani na inflację. Ceny spożywcze nie powinny już rosnąć. Wręcz przeciwnie, powinna nastąpić stabilizacja i lekki spadek cen zwłaszcza, że młynarz kupuje dziś pszenicę tańszą o 200-300 złotych niż dwa miesiące temu - mówi dr Gołębiowski.
Gołębiowski zwraca jednak uwagę, że problemy może mieć polskie rolnictwo z powody dużej ilości zboża na rynku i w magazynach.
Więcej na ten temat w rolniczej audycji Radia Szczecin.