Producenci żywności ekologicznej protestują. Ich zdaniem polskie przepisy zakazujące rolnikom bezpośredniej sprzedaży większości swoich wyrobów są pozbawione sensu. Organizacje ekologiczne i rolnicze wskazują na inne kraje unijne, gdzie wiele przetworów można sprzedawać bez pośredników.
Złagodzenie przepisów wspomogłoby szczególnie rolnictwo ekologiczne, które wymaga większych nakładów pracy i kosztów. Tymczasem prawie 1/3 Polaków chętnie sięga po produkty eko, co ciekawe – głównie ze względu na lepszy smak, a nie walory zdrowotne. A z tymi ostatnimi bywa różnie – pod nazwą „ekologiczne” lub „naturalne” kryją się zarówno produkty zgodne z unijnymi normami, jak i te, których producenci zmieniają tylko opakowania na papierowe.
Goście:
producenci żywności lokalnej:
Lidia Ordysińska
Marcin Grządka
Włodzimierz Bieniok
Andrzej Znaczko
telefonicznie Jarosław Naze - Z-ca Głównego Lekarza Weterynarii
Jarosław Rzepa wicemarszałek i szef zachodniopomorskiego PSL
Goście:
producenci żywności lokalnej:
Lidia Ordysińska
Marcin Grządka
Włodzimierz Bieniok
Andrzej Znaczko
telefonicznie Jarosław Naze - Z-ca Głównego Lekarza Weterynarii
Jarosław Rzepa wicemarszałek i szef zachodniopomorskiego PSL