Lody, karkówka z grilla, ryba i frytki, wata cukrowa, gofry z bitą śmietaną – letnie smakołyki, jedzone na ulicy, nieodmiennie kojarzące się z dzieciństwem i wakacjami. Na urlopie nie odmawiamy ich sobie, bo któż nie lubi powspominać lub skubnąć z dziećmi coś dobrego. Problem w tym, że niewinne pokusy mogą zrujnować wakacje i odbić się na naszym zdrowiu.
Czystość i higiena to dla części lokali gastronomicznych i wytwórców żywności spory problem. Mimo, że Sanepid ciągle zwraca uwagę i karze mandatami – ciągle zdarzają się przedsiębiorcy, dla których utrzymanie czystości nie jest sprawą pierwszoplanową. W czerwcu i pierwszym tygodniu lipca inspektorzy Sanepidu sprawdzili wytwórnie lodów oraz punkty sprzedaży lodów z automatu. W 1/4 pobranych próbek znaleziono niepożądane bakterie, spośród ponad 100-tu skontrolowanych podmiotów w 13 znaleziono uchybienia, nałożono 7 mandatów. A to dopiero początek sezonu i kontrole dopiero się zaczynają.
Czystość i higiena to dla części lokali gastronomicznych i wytwórców żywności spory problem. Mimo, że Sanepid ciągle zwraca uwagę i karze mandatami – ciągle zdarzają się przedsiębiorcy, dla których utrzymanie czystości nie jest sprawą pierwszoplanową. W czerwcu i pierwszym tygodniu lipca inspektorzy Sanepidu sprawdzili wytwórnie lodów oraz punkty sprzedaży lodów z automatu. W 1/4 pobranych próbek znaleziono niepożądane bakterie, spośród ponad 100-tu skontrolowanych podmiotów w 13 znaleziono uchybienia, nałożono 7 mandatów. A to dopiero początek sezonu i kontrole dopiero się zaczynają.