Niesprzedana żywność nie będzie już lądować w kontenerach na śmieci – taką przynajmniej mamy nadzieję. Prezydent Andrzej Duda podpisał Ustawę o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Dokument reguluje kontrowersyjną kwestię związaną z nielegalnym, jak dotąd, oddawaniem niesprzedanej żywności na cele charytatywne. Ustawa obejmuje sklepy wielkopowierzchniowe, które będą zobligowane do podpisywania umów z organizacjami pozarządowymi na „usługę” nieodpłatnego przekazania im niesprzedanej żywności. Specjaliści szacują, że rocznie Polacy marnują około dziewięciu milionów ton produktów spożywczych.
Goście:
- Wojciech Kruszewski – Wiceprezydent Polskiej Izby Handlu, Prezes Polskiej Sieci Handlowej Lewiatan,
- Marek Borowski - prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności,
- dr Arkadiusz Malkowski - Wydział Ekonomiczny Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.