Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Upiorna Karolcia

Produkcja pączków w "Starej Pączkarni". Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin]
Produkcja pączków w "Starej Pączkarni". Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin]
Mówi się, że idealny jest lekko zapadnięty i ma jasną obwódkę dookoła. 20 tysięcy pączków przygotowują szczecińscy cukiernicy tylko w jednym zakładzie w związku z Tłustym Czwartkiem.
Praca ruszyła w środę, a pączki będą się smażyć do czwartkowego wieczora.
Radio Szczecin odwiedziło "Starą Pączkarnię" na prawobrzeżu i podpatrywało produkcję.

Pączek ma średnio około 300 kalorii. Dużo? Można je spalić tańcząc przez godzinę, jeżdżąc na łyżwach pół godziny lub biegać nieco ponad kwadrans.

Tradycja Tłustego czwartku sięga czasów starożytnych - świętowano wówczas odejście zimy i początek wiosny poprzez objadanie się tłustym mięsem i piciem ogromnej ilości wina.
Teraz to święto chrześcijańskie, rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Od XVI wieku w Polsce jada się pączki w wersji słodkiej.

A Radio Szczecin ma dla słuchaczy pączki ze "Starej Pączkarni". Wystarczy wysłać sms NAGRODA + krótko dlaczego to akurat Wam się należą na 72 466 (za 2,46). Paczka pączków do wzięcia co godzinę!
Relacja Anny Łukaszek
W Tłusty Czwartek pączki robi się do bólu...
Realizacja: Piotr Rakowski [Radio Szczecin]
Realizacja: Piotr Rakowski [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
12345
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Upiorna Karolcia
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty