Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Nawet 50 razy więcej pączków przygotowują szczecińscy cukiernicy na Tłusty Czwartek. Fot. Jarosław Gaszyński [Radio Szczecin]
Nawet 50 razy więcej pączków przygotowują szczecińscy cukiernicy na Tłusty Czwartek. Fot. Jarosław Gaszyński [Radio Szczecin]
Nawet 50 razy więcej pączków niż w normalny dzień przygotowują szczecińscy cukiernicy na Tłusty Czwartek. Od nocy w jednym tylko zakładzie, przy ogromnych patelniach na sto pączków, pracuje 20 osób.
Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie miał szczęścia.

- Lepiej jak góra pączka jest trochę ciemniejsza, a dół jaśniejszy. Wtedy pączek "nie siada". Lukru nie żałujemy. Lukier musi spływać - mówi cukiernik Piotr Bajda. W ciągu jednej nocy w jego zakładzie powstaje ok. 16 tysięcy pączków.

- To najgorętsza atmosfera w całym roku. Żartujemy, że mamy teraz piekło - dodaje drugi cukiernik.

- Nigdy nie wiemy, ile pączków zrobimy tej nocy. Robimy je na bieżąco - tłumaczy Jarosław Koch, właściciel cukierni "Koch".

Przyjmuje się, że w Tłusty Czwartek Polacy zjadają ok. 100 milionów pączków. Średnio to 2,5 pączka na osobę. Aby spalić jednego, trzeba przez cztery godziny na przykład robić na drutach albo tańczyć przez ponad 30 minut.

W kalendarzu chrześcijańskim Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem.
Relacja Anny Łukaszek.
Relacja Anny Łukaszek.
Tłusty Czwartek. Realizacja: Piotr Sawiński [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty