Gastronomicy z regionu walczyli o tytuł Zachodniopomorskiego Kucharza Roku. Kulinarny konkurs odbył się w piątek w hali Azoty Arena w Szczecinie. Był atrakcją Szczecińskich Targów Gastronomicznych.
W konkursie startowało siedem ekip. Kucharze musieli przygotować dwie potrawy: nowoczesną wersję paprykarza szczecińskiego oraz pstrąga ze szparagami. Umiejętności uczestników oceniało jury złożone z uznanych szefów kuchni z całej Polski.
- Nie mogę się oderwać. Wszystkie smaki są bardzo fajne i wspaniale się ze sobą łączą - mówili członkowie jury.
W ich ocenie, najsmaczniejszego pstrąga i najlepszy paprykarz szczeciński przyrządził Karol Wojciechowski, kucharz mieszkający na co dzień w Berlinie. Zwycięzca konkursu, oprócz tytułu Zachodniopomorskiego Kucharza Roku, wygrał dwa tysiące złotych.
Szczecińskie Targi Gastronomiczne potrwają do soboty. Prezentuje się na nich kilkunastu wystawców. W programie imprezy są m.in. degustacje oraz pokazy kulinarne.
- Nie mogę się oderwać. Wszystkie smaki są bardzo fajne i wspaniale się ze sobą łączą - mówili członkowie jury.
W ich ocenie, najsmaczniejszego pstrąga i najlepszy paprykarz szczeciński przyrządził Karol Wojciechowski, kucharz mieszkający na co dzień w Berlinie. Zwycięzca konkursu, oprócz tytułu Zachodniopomorskiego Kucharza Roku, wygrał dwa tysiące złotych.
Szczecińskie Targi Gastronomiczne potrwają do soboty. Prezentuje się na nich kilkunastu wystawców. W programie imprezy są m.in. degustacje oraz pokazy kulinarne.