Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin/Archiwum]
Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin/Archiwum]
O przemyślane zakupy i niemarnowanie jedzenia w święta apelują Banki Żywności. Z badań instytucji wynika, że w ciągu roku w każdym domu wyrzucanych jest sto kilogramów jedzenia.
Beata Ciepła z Banku Żywności w Krakowie zaznacza, że wielu Polakom zdarza się kupować więcej niż potrzebują, a wystarczy postępować według zasady "cztery razy P".

- Po pierwsze - "planowanie", żeby starać się kupić to, co jest potrzebne i nie dać się uwieść promocjom. Po drugie - "przechowywanie" żywności. Zdarza się, że układamy ją na niewłaściwych półkach w lodówce. Jeżeli po świętach jedzenie nam zostanie, to ważne jest "przetwarzanie". Z resztek można przygotować jakieś dobre potrawy. Czwarte "P" to "podziel się". Jeśli ma się czegoś za dużo, to można przekazać rodzinie bądź sąsiadowi - tłumaczy Beata Ciepła.

Według badań, Polacy marnują rocznie 9,5 miliona ton żywności.
Beata Ciepła z Banku Żywności w Krakowie zaznacza, że wielu Polakom zdarza się kupować więcej niż potrzebują, a wystarczy postępować według zasady "cztery razy P".

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345

Archiwum informacji

poniedziałek01wtorek02środa03czwartek04piątek05sobota06niedziela07poniedziałek08wtorek09środa10czwartek11piątek12sobota13niedziela14poniedziałek15wtorek16środa17czwartek18piątek19sobota20niedziela21poniedziałek22wtorek23środa24czwartek25piątek26sobota27niedziela28poniedziałek29wtorek30środa31czwartek01piątek02sobota03niedziela04
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty