Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Mierzynie, wraz z kobietami które uciekły przed wojną na Ukrainie przygotowały wspólnie Polsko - Ukraińskie potrawy, które zagoszczą na wielkanocnych stołach.
W Mierzynie pod Szczecinem jest już ponad 300 uchodźców zza wschodniej granicy. Wspólne gotowanie pozwoliło poznać dania kuchni ukraińskiej, które wspólnie spożyją podczas wielkanocnego śniadania - podkreśla Ewa Głowcka, szefowa Koła Gospodyń Wiejskich w Mierzynie.

- Panie, które u mnie goszczą upiekły piękne, wielkanocne baby, pielmienie, pierogi, babeczki. A my pokazaliśmy jak się u nas piecze chleb, jakie my mamy wyroby, wymieniłyśmy się przepisami.- wyjaśnia Głowacka.

Najważniejszą potrawą na wielkanocnym stole podczas świąt na Ukrainie jest paska - dodaje Lessia, która przyjechała do Mierzyna ze Lwowa.

- Jest z rodzynkami i jajkiem. Przygotowaliśmy też pierogi, ziemianki z gaszą gryczaną, ciasteczka.

Wielkanoc to najważniejsze święto w kalendarzu liturgicznym dla chrześcijan. Obchodzone jest na pamiątkę męki, śmierci i Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa.
A my pokazaliśmy jak się u nas piecze chleb, jakie my mamy wyroby, wymieniłyśmy się przepisami.- wyjaśnia Głowacka.
Najważniejszą potrawą na wielkanocnym stole podczas świąt na Ukrainie, jest paska - dodaje Lessia, która przyjechała do Mierzyna ze Lwowa.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty