Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Upiorna Karolcia
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin/Archiwum]
Fot. Konrad Nowak [Radio Szczecin/Archiwum]
Gorzka wzmacnia serce i dostarcza do organizmu magnez. Słodka - poprawia humor. Swoje święto ma dziś czekolada. Jej zapach unosi się często nad szczecińskimi bulwarami.
Przyjemny aromat to zasługa Przedsiębiorstwa Przemysłu Cukierniczego "Gryf", które działa na terenie Szczecina od prawie 80 lat.

A jak ziarna z Wybrzeża Kości Słoniowej zmieniają się w czekoladę i co później się z nią dzieje?

- Jesteśmy na linii czekoladowej, mielimy tu sukcesywnie kryształki cukru razem z miazgą kakaową. Potem mieszamy z tłuszczem kakaowym i aromatami, żeby uzyskać docelową konsystencję płynnej czekolady. Nie produkujemy detalicznie, produkujemy do naszych klientów głównie na polskim rynku. Nasi klienci tę czekoladę dalej przerabiają: oblewają ciasteczka, wafelki lub formują na tabliczki - opowiadał dyrektor firmy - Christophe Guillemant.

Z okazji dzisiejszego święta częstowaliśmy was czekoladą na Wałach Chrobrego.

* Inne rzeczy to tylko jedzenie. Ale czekolada jest czekoladą - Patrick Skene Catling, pisarz i dziennikarz
- Jesteśmy na linii czekoladowej, mielimy tu sukcesywnie kryształki cukru razem z miazgą kakaową. Potem mieszamy z tłuszczem kakaowym i aromatami, żeby uzyskać docelową konsystencję płynnej czekolady. Nie produkujemy detalicznie, produkujemy do naszych klientów głównie na polskim rynku. Nasi klienci tę czekoladę dalej przerabiają: oblewają ciasteczka, wafelki lub formują na tabliczki - opowiadał dyrektor firmy - Christophe Guillemant.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Upiorna Karolcia

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty