Wtorek ma być historycznym dniem dla powrotu Polski w kosmos. Na pokładzie misji Axiom 4 znajdzie się polski astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski.
Profesor Ewa Szuszkiewicz jest członkiem zespołu, który został wysłany do Kosmicznego Centrum Kennedy'ego, aby osobiście nadzorował start.
Uniwersytet Szczeciński przy współpracy z uczelniami w Poznaniu i Katowicach przygotował eksperyment, którego celem będzie zbadanie na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej czy drożdże mogą dostarczyć żywność astronautom podczas podróży kosmicznych.
Specjalnie dla Radia Szczecin profesor Ewa Szukiewicz opowiada o celu szczecińskich badań.
- Główny cel to jest polecieć na Marsa. Żeby to zrobić musimy mieć żywność i paliwo. Dlatego pomyśleliśmy, że dobrze by było, gdybyśmy wzmocnili drożdże, które są wspaniałym materiałem właśnie do produkcji żywności i paliwa. Wszystko po to, aby w przestrzeni kosmicznej produkowały wydajnie - opowiada profesor Szuszkiewicz.
Ze strony Uniwersytetu Szczecińskiego nad eksperymentem pracował również profesor Franco Ferrari.
Edycja tekstu: Michał Król


Radio Szczecin