Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

Fot. POLSA - Polska Agencja Kosmiczna
Fot. POLSA - Polska Agencja Kosmiczna
Wtorek ma być historycznym dniem dla powrotu Polski w kosmos. Na pokładzie misji Axiom 4 znajdzie się polski astronauta Sławosz Uznański-Wiśniewski.
Za przygotowanie jednego z eksperymentów, które zostaną przeprowadzone na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej, odpowiedzialna była m.in. profesor Uniwersytetu Szczecińskiego Ewa Szuszkiewicz wraz z zespołem. Start misji nastąpi z przylądka Canaveral na Florydzie.

Profesor Ewa Szuszkiewicz jest członkiem zespołu, który został wysłany do Kosmicznego Centrum Kennedy'ego, aby osobiście nadzorował start.

Uniwersytet Szczeciński przy współpracy z uczelniami w Poznaniu i Katowicach przygotował eksperyment, którego celem będzie zbadanie na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej czy drożdże mogą dostarczyć żywność astronautom podczas podróży kosmicznych.

Specjalnie dla Radia Szczecin profesor Ewa Szukiewicz opowiada o celu szczecińskich badań.

- Główny cel to jest polecieć na Marsa. Żeby to zrobić musimy mieć żywność i paliwo. Dlatego pomyśleliśmy, że dobrze by było, gdybyśmy wzmocnili drożdże, które są wspaniałym materiałem właśnie do produkcji żywności i paliwa. Wszystko po to, aby w przestrzeni kosmicznej produkowały wydajnie - opowiada profesor Szuszkiewicz.

Ze strony Uniwersytetu Szczecińskiego nad eksperymentem pracował również profesor Franco Ferrari.

Edycja tekstu: Michał Król
Relacja Jana Pachlowskiego.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty