Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

Fot. Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Zespolony
Fot. Samodzielny Publiczny Wojewódzki Szpital Zespolony
Dwoją się i troją, żeby dać pacjentom namiastkę domu. Personel szczecińskiego szpitala w Zdunowie szykuje świąteczne potrawy, które pozwolą osobom pozostającym w placówce w Boże Narodzenie poczuć trochę ciepła i domowej atmosfery.
Skala całej operacji jest ogromna, bo kuchnia musi przygotować mniej więcej dwieście porcji świątecznych. Są gotowane w 250-litrowych kotłach. Tutaj ilość musi się łączyć z jakością, a clou programu jest barszcz czerwony - opowiada Renata Pietrzykowska, kierowniczka kuchni szpitala w Zdunowie.

- Gotujemy już go trzy dni przed, wtedy on tak super przechodzi. To jest taki patent. Raz ugotowaliśmy dzień przed, to w ogóle nie było to. Musi po prostu poleżeć, nabrać tej mocy - mówi Pietrzykowska.

Świąteczna kolacja w szpitalu to jednak wyzwanie dla dietetyka - trzeba uwzględnić potrzeby pacjentów z ograniczeniami żywnościowymi. Ci na dietach lekkostrawnych albo cukrzycowych nie mogą jeść wszystkiego, dlatego trzeba do sprawy podejść kreatywnie - mówi dietetyczka Anna Szczepańska.

- Jeśli pacjent jest na diecie łatwostrawnej, to wtedy ta dieta jest bardziej zaostrzona i na przykład te paszteciki są zastąpione u nas takimi drożdżowymi paluchami. Ale żeby ten pacjent też miał nazwijmy to świąteczne benefity i też poczuł tę atmosferę świąt u nas w szpitalu - mówi Szczepańska.

Personel dokłada też starań do estetyki posiłków - jadłospisy są świątecznie ozdobione, a każdą potrawę starannie się dekoruje.

Z kolei 25 i 26 grudnia w szpitalnym menu pojawią się m.in. bitki schabowe, zapiekany pasztet, a na deser będzie makowiec, kompot i mandarynki.

Edycja tekstu: Michał Król
Tutaj ilość musi się łączyć z jakością, a clou programu jest barszcz czerwony - opowiada Renata Pietrzykowska, kierowniczka kuchni szpitala w Zdunowie.
Ci na dietach lekkostrawnych albo cukrzycowych nie mogą jeść wszystkiego, dlatego trzeba do sprawy podejść kreatywnie - mówi dietetyczka Anna Szczepańska.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty