Zachodniopomorskie miody, niemieckie pierniki, zakopiańskie oscypki i litewskie pieczywo. To tylko niektóre z przysmaków, które można znaleźć na szczecińskim Jarmarku Jakubowym.
Tradycyjnie impreza odbywa się przy szczecińskiej katedrze. Tegoroczna edycja jest już czwartą odsłoną jarmarku.
Ogromną popularnością wśród szczecinian i turystów cieszą się głównie występy artystyczne, odpust parafialny, a przede wszystkim stoiska ze smakołykami regionalnymi i rękodziełem.
Jedną z sobotnich atrakcji jarmarku był także konkurs "Nasze kulinarne dziedzictwo - Smaki Regionów". Tegoroczni zwycięzcy to: zupa rybna, gęś z kapustą i poliki cielęce z kaszą jaglaną.
Wybrano też najlepsze regionalne produkty. To wino z dojrzałych pomidorów, gniot rybaka, suszona dynia i chleb gryczany.
Jarmark Jakubowy zakończy się w niedzielę uroczystą mszą świętą o godzinie 18.
Zobacz zdjęcia z Jarmarku Jakubowego.