Zna go chyba każdy szczecinianin. Chrupiący, niezmiennie z tym samym nadzieniem: mięsnym, serowym albo pieczarkowym. Szczeciński pasztecik obchodzi 43. urodziny.
- Receptura nie zmieniła się od końca ubiegłego wieku - mówi pracownica baru Krystyna Trojecka. - Jest ciasto drożdżowe, mięso, wołowina, pieczarki z serem. Paszteciki są wypiekane w 18 minut.
Paszteciki wyrabia radziecka maszyna. W godzinę 600 sztuk. - To pierwsza taka maszyna w Polsce, niezmiennie ta sama - mówi Trojecka.
Pierwszy, a dziś nieistniejący już "Pasztecik" powstał na przeciwko kina Kosmos. Bary utworzyła Wojewódzka Spółdzielnia Spożywców Społem.
Paszteciki wyrabia radziecka maszyna. W godzinę 600 sztuk. - To pierwsza taka maszyna w Polsce, niezmiennie ta sama - mówi Trojecka.
Pierwszy, a dziś nieistniejący już "Pasztecik" powstał na przeciwko kina Kosmos. Bary utworzyła Wojewódzka Spółdzielnia Spożywców Społem.