Radio Szczecin Na Wieczór
Radio SzczecinRadio Szczecin » Radio Szczecin Na Wieczór » Audycje
Fot. Maciej Papke [Radio Szczecin]
Fot. Maciej Papke [Radio Szczecin]
Prezes Najwyższej Izby Kontroli wnioskuje do premiera o powołanie wyspecjalizowanej służby, która będzie czuwać nad bezpieczeństwem żywności. To pokłosie ostatniego raportu NIK-u, który zajął się chemią dodawaną do żywności. Okazało się, że przeciętny Polak zjada dwa kilogramy dodatków, polepszaczy, spulchniaczy, emulgatorów i sztucznych barwników oraz "substancji zapachowych, identycznych z naturalnymi".
NIK podkreśla, ze w Polsce nikt nie sprawdza, czy to producent deklaruje na opakowaniu lub etykiecie - nie mija się z prawdą. A w Unii Europejskiej dopuszcza się aż 33 różnych chemicznych dodatków do żywności. Poprawiają one smak, zapach i konsystencję, przedłużają trwałość, ułatwiają proces produkcyjny. Już 70 procent produktów w naszych sklepach to żywność wysoko przetworzona. Właśnie ta, której spożywanie tak bardzo odradzają lekarze i dietetycy.
Zaprasza Konrad Wojtyła.
Goście:
  • Beata Manios - rzeczniczka Inspekcji Handlowej w Szczecinie
  • dr n. med. inż. Karolina Jakubczyk i dr inż. Arleta Drozd - Wydział Nauk o Zdrowiu, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • prof. Joanna Sadowska - dietetyk, kierownik Zakładu Fizjologii Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Bronisław Wesołowski - prezes Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego
 

Zobacz także

2020-04-02, godz. 22:29 Izolacja pogarsza sytuację ofiar przemocy domowej? Sytuacja zamknięcia potęguje stres i sprzyja konfliktom. W szczycie epidemii koronawirusa w Chinach niemal dwukrotnie wzrosła liczba przypadków przemocy domowej… » więcej 2020-04-02, godz. 22:26 Bezrobocie a koronawirus Prawie jedna trzecia firm zaczęła zwalniać pracowników, zanim prezydent podpisał tzw. tarczę antykryzysową. Tak wynika z badań największej organizacji… » więcej 2020-04-01, godz. 19:49 Nowe zalecenia w związku z epidemią koronawirusa Obowiązują już nowe obostrzenia w związku z pandemią koronawirusa, które dotyczą między innymi ograniczenia w przemieszczaniu się. Sklepy spożywcze… » więcej 2020-04-01, godz. 19:51 Jak wytrwać (z dziećmi) w domach w tym trudnym czasie? Zamknięte szkoły i przedszkola, zdalna nauka, brak zabawy i kontaktu z rówieśnikami. Dzieci mogą być wystraszone i zestresowane sytuacją, której nie rozumieją… » więcej 2020-04-01, godz. 19:53 Spis powszechny Przez cały kwiecień Główny Urząd Statystyczny przeprowadza drugi próbny spis powszechny. Ze względu na pandemię koronawirusa GUS ograniczy się jednak… » więcej 2020-03-31, godz. 21:00 Tarcza antykryzysowa Posłowie zadecydowali o ostatecznym kształcie tarczy antykryzysowej, czyli pakietu pomocowego, który przewiduje wsparcie wielu segmentów gospodarki. Na ten… » więcej 2020-03-31, godz. 21:03 Korona a społeczeństwo Pandemia koronawirusa wyzwoliła w wielu z nas dobre emocje i chęć pomocy. Na wielu portalach trwa ogólnopolska zbiórka na walkę z COVID 19. Studenci pomagają… » więcej 2020-03-26, godz. 22:53 Rolnicy wskazują rozwiązania Wprowadzenie zasady pierwszeństwa polskiej żywności przed importowaną, umożliwienie rolnikom bezpośredniej sprzedaży na targowiskach, zaniechanie poboru… » więcej 2020-03-26, godz. 22:44 Uszczelnione granice dla pracowników na terenach przygranicznych Od północy osoby, które będą przekraczały polską granice będą poddane rygorowi dwutygodniowej kwarantanny. Od czwartku obowiązują nowe przepisy. Jak… » więcej 2020-03-25, godz. 22:06 Koronawirus a małe kluby sportowe Pandemia koronawirusa sprawiła, że w bardzo trudnej sytuacji znalazły się małe kluby sportowe, które nie zdążyły wznowić rozgrywek. W środowisku nie… » więcej
12345