Radio Szczecin Na Wieczór
Radio SzczecinRadio Szczecin » Radio Szczecin Na Wieczór » Audycje
Fot. Maciej Papke [Radio Szczecin]
Fot. Maciej Papke [Radio Szczecin]
Prezes Najwyższej Izby Kontroli wnioskuje do premiera o powołanie wyspecjalizowanej służby, która będzie czuwać nad bezpieczeństwem żywności. To pokłosie ostatniego raportu NIK-u, który zajął się chemią dodawaną do żywności. Okazało się, że przeciętny Polak zjada dwa kilogramy dodatków, polepszaczy, spulchniaczy, emulgatorów i sztucznych barwników oraz "substancji zapachowych, identycznych z naturalnymi".
NIK podkreśla, ze w Polsce nikt nie sprawdza, czy to producent deklaruje na opakowaniu lub etykiecie - nie mija się z prawdą. A w Unii Europejskiej dopuszcza się aż 33 różnych chemicznych dodatków do żywności. Poprawiają one smak, zapach i konsystencję, przedłużają trwałość, ułatwiają proces produkcyjny. Już 70 procent produktów w naszych sklepach to żywność wysoko przetworzona. Właśnie ta, której spożywanie tak bardzo odradzają lekarze i dietetycy.
Zaprasza Konrad Wojtyła.
Goście:
  • Beata Manios - rzeczniczka Inspekcji Handlowej w Szczecinie
  • dr n. med. inż. Karolina Jakubczyk i dr inż. Arleta Drozd - Wydział Nauk o Zdrowiu, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • prof. Joanna Sadowska - dietetyk, kierownik Zakładu Fizjologii Żywienia Człowieka, Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Bronisław Wesołowski - prezes Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego
 

Zobacz także

2021-02-25, godz. 21:29 Prokuratura w sprawie Marszałka Grodzkiego 180 przesłuchanych świadków, 14 zdarzeń korupcyjnych, które mają mieć związek z działalnością szpitala Szczecin-Zdunowo, gdy kierował nim prof. Tomasz… » więcej 2021-02-25, godz. 21:31 Młodzi bardziej lewicowi? Według CBOS, lawinowo rośnie odsetek młodych Polaków o poglądach lewicowych. W liberalno-lewicowych kręgach politycznych - euforia. Czy słusznie? » więcej 2021-02-25, godz. 21:33 Internet pełen błędów językowych „Mój” przez „u” otwarte, „ludzią” zamiast ludziom. Jakie błędy robimy na swoich "fejsach" i twitterach? I dlaczego, z roku na rok, coraz bardziej… » więcej 2021-02-24, godz. 18:52 Covid - nowe obostrzenia i trzecia fala W środę mamy ponad 12 tysięcy nowych zachorowań na koronawirusa. Coraz częściej mówi się o trzeciej fali epidemii, w związku z tym czekają nas nowe obostrzenia… » więcej 2021-02-24, godz. 18:55 Emerytury dla represjonowanych Mija pół roku od kiedy obowiązuje ustawa, dzięki której działacze opozycji antykomunistycznej i represjonowani z powodów politycznych w okresie PRL-u otrzymują… » więcej 2021-02-24, godz. 18:57 Pasje na emeryturze Dokonał niemożliwego i stał się inspiracją dla wielu ludzi na świecie. Przekraczał granice, także własnych słabości. We wtorek świat obiegła informacja… » więcej 2021-02-23, godz. 19:40 Wspomnienie Aleksandra Doby Najsłynniejszy szczeciński podróżnik ostatnich lat – Aleksander Doba nie żyje. 74-letni podróżnik zmarł w poniedziałek w Afryce, po wejściu na górę… » więcej 2021-02-23, godz. 19:44 Mieszkańcy nie chcą wieżowca przy Wszystkich Świętych Mieszkańcy Warszewa protestują, wzrasta temperatura dyskusji w mediach społecznościowych. Inwestor, który kupił działkę w okolicy ulicy Wszystkich Świętych… » więcej 2021-02-23, godz. 20:04 Twarze depresji Ta choroba nie wybiera. Zapadają na nią biedni i bogaci, młodzi i starsi, ludzie sukcesu i przegrani. Depresja. To nie jest chwilowy zły nastrój, smutek czy… » więcej 2021-02-23, godz. 20:20 Perseverance nadaje z Marsa Łazik planetarny Perseverance - czyli Wytrwałość - od czwartku gości na Czerwonej Planecie. Od piątku wysyła zdjęcia i komunikaty, które wskazują –… » więcej
12345