NIK podkreśla, ze w Polsce nikt nie sprawdza, czy to producent deklaruje na opakowaniu lub etykiecie - nie mija się z prawdą. A w Unii Europejskiej dopuszcza się aż 33 różnych chemicznych dodatków do żywności. Poprawiają one smak, zapach i konsystencję, przedłużają trwałość, ułatwiają proces produkcyjny. Już 70 procent produktów w naszych sklepach to żywność wysoko przetworzona. Właśnie ta, której spożywanie tak bardzo odradzają lekarze i dietetycy.
NIK podkreśla, ze w Polsce nikt nie sprawdza, czy to producent deklaruje na opakowaniu lub etykiecie - nie mija się z prawdą. A w Unii Europejskiej dopuszcza się aż 33 różnych chemicznych dodatków do żywności. Poprawiają one smak, zapach i konsystencję, przedłużają trwałość, ułatwiają proces produkcyjny. Już 70 procent produktów w naszych sklepach to żywność wysoko przetworzona. Właśnie ta, której spożywanie tak bardzo odradzają lekarze i dietetycy.