Stare wraca. I akurat w tym przypadku chyba należy się cieszyć. W Polsce i w Szczecinie przybywa małych, restauracyjnych oraz rzemieślniczych browarów. Nieco ponad 100 lat temu w stolicy Pomorza Zachodniego kwitły niewielkie wytwórnie piwa. Przed I wojną światową w mieście istniało w 9 browarów. Z powodu kryzysu związanego z wojną kilka z nich upadło. Przetrwały najsilniejsze: Bergschloss, Elysium i Bohrisch. Ale wcześnej, w drugiej połowie XIX wieku, w Szczecinie działało aż kilkadziesiąt warzelni. Obecnie mamy w Szczecinie mniej niż 5 małych browarów. Czy będzie ich więcej?
Goście:
- Tomasz Wieczorek - szczeciński przewodnik organizujący m.in. wycieczki śladami dawnych, szczecińskich browarów, kierownik Centrum Informacji Kulturalnej i Turystycznej Zamku Książąt Pomorskich w Szczecinie
- Artur Molenda - Zachodniopomorski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów
- Martin Hanf - Centrum Usługowo-Doradcze Euroregionu POMERANIA w Schwedt