Chyba każdy, kto bywał w Szczecinie spróbował go przynajmniej raz w życiu. Pasztecik - ciasto drożdżowe z tradycyjnym nadzieniem mięsnym, kapustą i grzybami lub pieczarkami z serem. Na mapie Szczecina pojawił się w 1969 r. Do dzisiaj produkt powstaje w ważącej tonę – radzieckiej maszynie. Pomysł aby, ją wykorzystać w gastronomii pojawił się 50 lat temu, w spółdzielni spożywców Społem. Pierwszy pasztecikowy bar powstał przy al. Wojska Polskiego naprzeciwko kina Kosmos. Nowy bar poprowadziła Bogumiła Polańska, która wspólnie ze swoimi przełożonymi wymyśliła nazwę "pasztecik”. Kolejny lokal powstaje cztery lata później przy ul. Wielkiej (dziś Wyszyńskiego), a w 1975 r. otwiera się trzeci bar przy al. Wojska Polskiego 46, który do dziś jako jedyny dochował wierności starej recepturze.