Radio Szczecin Na Wieczór
Radio SzczecinRadio Szczecin » Radio Szczecin Na Wieczór » Audycje
Fot. Małgorzata Frymus [Radio Szczecin]
Fot. Małgorzata Frymus [Radio Szczecin]
12 potraw, które powinny się znaleźć na wigilijnym stole to – wydawać by się mogło – niewielkie pole do popisu dla kulinarnej inwencji. Ale, jak się okazuje – to co w jednym domu jest obowiązkowe – w innym – gdzieś w Polsce, wcale być nie musi. Śledzie w wielu odsłonach, jakie kto lubi. Barszczyk czerwony, albo zupa grzybowa, albo rybna, w zależności od regionu Polski. Do barszczyku uszka: gotowane albo smażone, albo krokiety, albo paszteciki. Potem ryba, i to wcale nie musi być karp, bo w naszej wigilijnej tradycji jest i szczupak, i sandacz, i sum. A potem kapusta, z grzybami albo z grochem. No i słodkie: łamańce z makiem, makiełki, kutia, makowiec i sernik. I kompot z owocowego suszu.
W różnych regionach Polski różne są konfiguracje „obowiązkowych” tradycyjnych zestawów wigilijnych. A do tego dochodzą jeszcze nowinki ze świata, które adaptujemy – lepiej lub gorzej – do naszego świątecznego menu.
Do modyfikacji tradycyjnej świątecznej kuchni skłania nas też często fakt, że do stołu zasiada znacznie mniej osób niż kiedyś, bo i rodziny są mniej liczne. I zdarza się, ze ograniczamy ilość potraw, bo 12 to jednak dość sporo, i już po rybie dziękujemy za resztę, choć każdej należałoby spróbować.
Do tego dochodzą alergicy, osoby na dietach, odchudzający się i dzieci, które nie tkną: śledzi, karpia, warzyw, maku. I od razu najchętniej zjadłyby sernik.
Są jeszcze jednak takie domy, gdzie tradycja żyje w jej najbardziej prostej, a jednocześnie złożonej formie.
Posłuchajmy fragmentu reportażu Katarzyny Wolnik Sayny, pt. „Dom pełen zapachów”, którego bohaterką jest Grażyna Zaremba-Szuba, zwana przez wszystkich Niną. Jest restauratorką, ale tez propagatorką zachodniopomorskiej tradycji kulinarnej oraz autorką książek kucharskich.
Zaprasza Joanna Skonieczna.
Goście:
  • Iwona Niemczewska - szefowa kuchni i właścicielka restauracji „Z Drugiej Strony Lustra”, Osobowość Kulinarna Roku 2019 przewodnika „Poland 100 Best Restaurants”
  • Bolesław Sobolewski - właściciel restauracji „Na kuncu korytarza”, założyciel Klub Śledziożerców w Szczecinie, współautor książki "W szponach Gryfa. Szczecin i Pomorze Zachodnie. Historia od kuchni".,
  • Grzegorz Wocial - szef kuchni w „Teatr Mały Bistro i Scena”, członek szczecińskiego Convivium Slow Food

 

Zobacz także

2024-04-18, godz. 17:41 Ciężki czas dla pszczół i tego konsekwencje Wiosenne przymrozki nie służą pszczołom. Nie mogą zbierać pyłku i nekaru, ani pić zbyt zimnej wody. Co kondycja tych pożytecznych owadów mówi o naszym… » więcej 2024-04-18, godz. 17:40 Jaka przyszłość przed polskimi rolnikami? 40% polskich rolników skarży się, że produkcja żywności jest dla nich nieopłacalna. Średnia wielkość gospodarstwa w naszym kraju to niewiele ponad11… » więcej 2024-04-18, godz. 17:40 II tura wyborów samorządowych W prawie 750 polskich gminach w niedzielę odbędzie się druga tura wyborów prezydentów, burmistrzów i wójtów. Jakie znaczenie dla lokalnych społeczności… » więcej 2024-04-17, godz. 16:11 Młodzież a Powstanie Styczniowe „Powstanie Styczniowe - Czas Kurierów” to projekt prowadzony przez Archiwum Państwowe oraz Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Przecławiu. Czy… » więcej 2024-04-17, godz. 16:11 Jaka jest kondycja zachodniopomorskich NGO-osów? 2 złote i 55 groszy w przeliczeniu na 1 mieszkańca wydaje Szczecin na organizacje pozarządowe. To najmniej w Polsce. A jak to wygląda w województwie? » więcej 2024-04-17, godz. 16:11 Jaka przyszłość kina Pionier? Ikona Szczecina, Kino Pionier 1907 będzie prowadzone przez Stowarzyszenie Kin Studyjnych, z siedzibą w Warszawie. Dlaczego otrzymali kino bez przetargu? Czy… » więcej 2024-04-16, godz. 16:23 "Inwentarz Bogusława X" już dostępny Zamek Książąt Pomorskich dziś wydał "Inwentarz Bogusława X". Czy księga własności książęcej coś nam mówi o władcy sprzed wieków. Czy jego zamiłowanie… » więcej 2024-04-16, godz. 16:20 Uniwersytecka giełda pracy Akademickie Biuro Karier Uniwersytetu Szczecińskiego zorganizowało po raz kolejny giełdę pracy. Kto korzysta z takich spotkań, przyszli pracownicy czy pr… » więcej 2024-04-16, godz. 16:16 Program "Szczecin-UP" rozwija się Dla wielu młodych ludzi początek kariery na własnych warunkach. Tworzą start-upy, nie chcą oni modelu kariery zawodowej swoich rodziców, ale ścieżki radość… » więcej 2024-04-15, godz. 17:32 Zanieczyszczenie światłem Do zanieczyszczenia powietrza czy wody zdążyliśmy się niestety przyzwyczaić, ale problemem Polski i wielu miejsc na świecie jest także zanieczyszczenie… » więcej
12345