Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin/Archiwum]
Fot. Weronika Łyczywek [Radio Szczecin/Archiwum]
Każdego roku w gospodarstwach domowych marnowanych jest około 3 milionów ton żywności. W szczególności marnotrawstwo jedzenia przypada na okres świąteczny, kiedy to wielu z nas przygotowuje zbyt duże jego ilości.
Norbert Konarzewski z Federacji Polskich Banków Żywności powiedział, że nadmiar zakupionych i przygotowanych produktów możemy zamrozić lub oddać sąsiadowi czy do jadłodzielni.

Jak dodał Norbert Konarzewski, przed oddaniem jedzenia musimy upewnić się, czy było ono wcześniej odpowiednio przechowywane.

- Jeżeli posiłki cały dzień leżały na stole wigilijnym i dopiero wieczorem zostały schowane do lodówki, to moim zdaniem, dużą nieodpowiedzialnością byłoby przekazanie ich kolejnego dnia komuś innemu - podkreślił.

Ekspert wskazuje, że jednym z największych błędów, jaki popełniają konsumenci przygotowując się do Świąt, to niesporządzanie listy zakupów.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty