Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

Fot. www.wikipedia.org / Cheva
Fot. www.wikipedia.org / Cheva
Białe kiełbasy, jaja i żurek - to głownie można znaleźć na tradycyjnym wielkanocnym stole. Potrawy nieco różnią się w poszczególnych regionach Polski. Ciekawa zupa znana była niegdyś np. w Albigowej koło Łańcuta na Podkarpaciu.
Była to tak zwana zupa na kiszonej serwatce, którą traktowano jako danie główne, gdyż zastępowała nawet wielkanocny obiad - mówi Judyta Sos z Muzeum Etnograficznego w Rzeszowie.- Przez kilka dni kisiło się serwetkę, przygotowywało się ją i na śniadanie podawano ciepłą i dodawało się po trochę święconej wędliny, która też oczywiście oprócz tego leżała na stole. I oczywiście jedzono również kiełbasę, którą się przez siebie robiło.

Serwatka wielkanocna wiele lat temu bardzo popularnym daniem na Podkarpaciu. Oprócz niej w tym regionie do dzisiaj przygotowuje się w niektórych miejscach potrawy takie jak barszcz owsiany, ser jajeczny czy babkę majonezową.
- Przez kilka dni kisiło się serwetkę, przygotowywało się ją i na śniadanie podawano ciepłą i dodawało się po trochę święconej wędliny, która też oczywiście oprócz tego leżała na stole. I oczywiście jedzono również kiełbasę, którą się przez siebie robiło.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
12345

Archiwum informacji

poniedziałek01wtorek02środa03czwartek04piątek05sobota06niedziela07poniedziałek08wtorek09środa10czwartek11piątek12sobota13niedziela14poniedziałek15wtorek16środa17czwartek18piątek19sobota20niedziela21poniedziałek22wtorek23środa24czwartek25piątek26sobota27niedziela28poniedziałek29wtorek30środa31czwartek01piątek02sobota03niedziela04
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty