Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
  Reklama  
Zobacz
  autopromocja  
Zobacz
  ogłoszenie  
Zobacz

Fot. pixabay.com / cow5318 (CC0 domena publiczna)
Fot. pixabay.com / cow5318 (CC0 domena publiczna)
Do obiegu wypuszczono znaczek pachnący bagietką, tradycyjnym, długim pieczywem, będącym jednym z symboli Francji.
Tajemnica pachnącego znaczka tkwi w nowoczesnej technice druku i specjalnym atramencie zawierającym perfumy. Efekt? Delikatny zapach świeżego chleba, który pojawia się po potarciu papieru, na którym przedstawiono bagietkę otoczoną wstążkami w kształcie serca w kolorach francuskiej flagi.

„Są to symbole zaangażowania naszych piekarzy i doskonałości. Jesteśmy z tego bardzo dumni” - powiedział Dominique Anract, szef związku francuskich piekarzy i współautor projektu.

Teraz francuska poczta liczy na sukces w sprzedaży. „Są już kolejki pasjonatów, doświadczonych filatelistów” - zapewnia Dominique Anract. W obieg wypuszczono ponad pół miliona egzemplarzy. Znaczek z zapachem będzie jednak droższy o 50 centów od samego pieczywa.

Szacuje się, że codziennie bagietkę kupuje 12 milionów Francuzów, czyli co czwarty dorosły mieszkaniec tego kraju. Dwa lata temu została ona wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO.
Relacja Stefana Foltzera (IAR).

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
   
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty