Minister rolnictwa poprosi Komisję Europejską o złagodzenie przepisów dotyczących wędzenia żywności - informuje Polska Agencja Prasowa.
Przed spotkaniem z unijnym komisarzem ds. zdrowia, Marek Sawicki zapowiedział, że będzie starał się o przesunięcie o 2-3 lata wejścia w życie restrykcyjnych norm, a przynajmniej o zwolnienie z nich produktów tradycyjnych.
Komisja Europejska chce, by producenci ograniczyli zawartość substancji smolistych w żywności, bo jak twierdzi są one rakotwórcze. Właściciele niewielkich masarni alarmują, że będą musieli wtedy zamknąć interes.
Według inspektoratu weterynarii, tylko kilka wędzarni w regionie przekracza normy, jakie planuje wprowadzić Unia.
Unijne rozporządzenie ma wejść w życie we wrześniu.
Komisja Europejska chce, by producenci ograniczyli zawartość substancji smolistych w żywności, bo jak twierdzi są one rakotwórcze. Właściciele niewielkich masarni alarmują, że będą musieli wtedy zamknąć interes.
Według inspektoratu weterynarii, tylko kilka wędzarni w regionie przekracza normy, jakie planuje wprowadzić Unia.
Unijne rozporządzenie ma wejść w życie we wrześniu.


Radio Szczecin