Żywność ekologiczna jest prawie trzy razy droższa niż ta produkowana przy zastosowaniu pasz i nawozów sztucznych - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".
To dlatego, że uprawy bio są bardziej kosztowne i dają nawet o 40 procent niższe plony. Do tego dochodzi opłata za nadanie certyfikatu ekologicznej uprawy.
Mimo to producenci winią pośredników, którzy według nich nakładają gigantyczne marże. Andrzej Brzyski, właściciel firmy Bio-Concept Plus, twierdzi w rozmowie z gazetą, że sprzedaje jabłka po trzy złote za kilogram, a w sklepie kosztują prawie 18.
W Polsce popyt na produkty bio stanowi promil ogólnej sprzedaży żywności, ale systematycznie rośnie.
Mimo to producenci winią pośredników, którzy według nich nakładają gigantyczne marże. Andrzej Brzyski, właściciel firmy Bio-Concept Plus, twierdzi w rozmowie z gazetą, że sprzedaje jabłka po trzy złote za kilogram, a w sklepie kosztują prawie 18.
W Polsce popyt na produkty bio stanowi promil ogólnej sprzedaży żywności, ale systematycznie rośnie.


Radio Szczecin