Ponad 10 procent skontrolowanych produktów żywnościowych różniło się w zależności od państwa, w którym można je kupić. To wyniki kontroli przeprowadzonych na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Spośród sprawdzonych 101 produktów, istotne różnice dotyczyły 12.
UOKiK wskazał między innymi, że dostępne w Polsce chipsy tej samej marki były smażone na oleju palmowym, a dostępne w Niemczech - na oleju słonecznikowym. Innym przykładem jest czekolada z orzechami. Ta sprzedawana w Polsce miała mniej orzechów. W przypadku kilku towarów, dostępne w Polsce opakowania zawierały mniejszą ilość produktu.
Urząd wskazał też towary, które w Polsce są lepszej jakości. Przykładem jest lepsza jakość i smak czekolady oraz wyższa zawartość soku pomarańczowego w napoju niż w zachodnioeuropejskim odpowiedniku.
Komentując wyniki badań prezes UOKiK-u Marek Niechciał podkreślił, że nie powinno być różnic w traktowaniu konsumentów Unii Europejskiej. Dodał, że z przeprowadzonych ankiet wynika, że prawie połowa pytanych Polaków była skłonna zapłacić więcej za produkt lepszej jakości.
Badania jakości żywności zostały przeprowadzone w 2017 i w 2018 roku.
Urząd wskazał też towary, które w Polsce są lepszej jakości. Przykładem jest lepsza jakość i smak czekolady oraz wyższa zawartość soku pomarańczowego w napoju niż w zachodnioeuropejskim odpowiedniku.
Komentując wyniki badań prezes UOKiK-u Marek Niechciał podkreślił, że nie powinno być różnic w traktowaniu konsumentów Unii Europejskiej. Dodał, że z przeprowadzonych ankiet wynika, że prawie połowa pytanych Polaków była skłonna zapłacić więcej za produkt lepszej jakości.
Badania jakości żywności zostały przeprowadzone w 2017 i w 2018 roku.
Prezes UOKiK-u Marek Niechciał podkreśla, że różnice w jakości produktów spożywczych czasem były na niekorzyść, a czasem na korzyść polskich konsumentów.
Dodaj komentarz 2 komentarze
Według tłumaczeń producentów, spowodowane jest to preferencjami konsumentów w danym kraju - widocznie Polacy lubią olej palmowy i mniej orzechów ;/
Swoją drogą, nie dość, że te produkty są w podobnej lub wyższej cenie niż na Zachodzie, a zarobki w Polsce czterokrotnie mniejsze, to jeszcze traktują Polaków jak trzeci świat....
Lepsza jakość czekolady oraz lepszy skład soku (napoju?) pomarańczowego w Polsce. Za to większy syf w czipsach. Wychodzi na to, że Polacy po prostu wolą zdrowo się odżywiać. :)