Pizzę na bazie sosu musztardowego wymyślił pan Paweł, właściciel Pizzerii Puchatek w Maszewie.
Produkt ma podtrzymać lokalną tradycję. W mieście była fabryka, która produkowała ocet i musztardę do 2008 roku. Kiedy z pieca wyszły pierwsze placki, konsumenci sceptycznie podchodzili do musztardowej pizzy, jednak po krótkim czasie zmienili zdanie.
- Pizza Maszewska powstała z myślą, by nawiązać do tradycji byłej Fabryki Musztardy i Octu w Maszewie. Stąd nazwa pizzy. Znajdują się w niej pieczarki, kurczak, papryka i ser. Ludzie przychodzili: "z musztardą? No, nie". Teraz jednak w naszej pizzerii sprzedaje się 90 procent Maszewskiej - powiedział pan Paweł.
- Jesteśmy z Maszewa. Pizza ma fajne składniki, jest dobra. - Chciałem zobaczyć jaka to pizza, bo to jest nowość. Wszystkim w domu smakowała - mówili klienci "Puchatka".
Właściciel pizzerii w Maszewie złożył wniosek, aby pizza Maszewska była wpisana na regionalną listę produktów województwa zachodniopomorskiego.
W środę obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy.
- Pizza Maszewska powstała z myślą, by nawiązać do tradycji byłej Fabryki Musztardy i Octu w Maszewie. Stąd nazwa pizzy. Znajdują się w niej pieczarki, kurczak, papryka i ser. Ludzie przychodzili: "z musztardą? No, nie". Teraz jednak w naszej pizzerii sprzedaje się 90 procent Maszewskiej - powiedział pan Paweł.
- Jesteśmy z Maszewa. Pizza ma fajne składniki, jest dobra. - Chciałem zobaczyć jaka to pizza, bo to jest nowość. Wszystkim w domu smakowała - mówili klienci "Puchatka".
Właściciel pizzerii w Maszewie złożył wniosek, aby pizza Maszewska była wpisana na regionalną listę produktów województwa zachodniopomorskiego.
W środę obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy.