Radio SzczecinRadio Szczecin » Region
  Reklama  
Zobacz

Właściciel pizzerii w Maszewie złożył wniosek, aby pizza Maszewska była wpisana na regionalną listę produktów województwa zachodniopomorskiego. Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Właściciel pizzerii w Maszewie złożył wniosek, aby pizza Maszewska była wpisana na regionalną listę produktów województwa zachodniopomorskiego. Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin]
Pizzę na bazie sosu musztardowego wymyślił pan Paweł, właściciel Pizzerii Puchatek w Maszewie.
Produkt ma podtrzymać lokalną tradycję. W mieście była fabryka, która produkowała ocet i musztardę do 2008 roku. Kiedy z pieca wyszły pierwsze placki, konsumenci sceptycznie podchodzili do musztardowej pizzy, jednak po krótkim czasie zmienili zdanie.

- Pizza Maszewska powstała z myślą, by nawiązać do tradycji byłej Fabryki Musztardy i Octu w Maszewie. Stąd nazwa pizzy. Znajdują się w niej pieczarki, kurczak, papryka i ser. Ludzie przychodzili: "z musztardą? No, nie". Teraz jednak w naszej pizzerii sprzedaje się 90 procent Maszewskiej - powiedział pan Paweł.

- Jesteśmy z Maszewa. Pizza ma fajne składniki, jest dobra. - Chciałem zobaczyć jaka to pizza, bo to jest nowość. Wszystkim w domu smakowała - mówili klienci "Puchatka".

Właściciel pizzerii w Maszewie złożył wniosek, aby pizza Maszewska była wpisana na regionalną listę produktów województwa zachodniopomorskiego.

W środę obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy.
Relacja Marcina Kokolusa [Radio Szczecin]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty