Rolnicy zmagają się m.in. z wieloletnią suszą czy coraz wyższymi cenami produkcji. Trzeba m.in przestać marnować jedzenie - podkreślał Malkowski w audycji "Na Szczecińskiej Ziemi".
- Polska, przeciętna rodzina wyrzuca do śmieci co tydzień 5 kilogramów żywności. Nawet nie chodzi o ten element ekonomiczny, że zapłaciliśmy za żywność, ale zużyliśmy całą masę zasobów. Na wyprodukowanie kilograma mięsa wołowego idą hektolitry wody, cała masa energii. Summa summarum to wszystko ląduje na śmietniku. Żyjemy więc w bardzo trudnym okresie, w którym musimy zdefiniować nasze problemy i postarać się odpowiedzieć na nie - tłumaczył Malkowski.
Więcej informacji i komentarzy na temat bezpieczeństwa żywnościowego również w kontekście wojny na Ukrainie - można znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce "Na Szczecińskiej Ziemi".