Bez rządowej interwencji małe zakłady mogą nie przetrwać - alarmują piekarze.
Chodzi przede wszystkim o niewielkie, tradycyjne piekarnie, które mogą nie wytrzymać konkurencji z dyskontami przede wszystkim z powodu rosnących cen produktów. Teraz w górę idzie mąka, która ostatnio podrożała o 100 procent.
Szczeciński piekarz i wiceprzewodniczący Krajowej Izby Piekarnictwa, Andrzej Wojciechowski w audycji na Szczecińskiej Ziemi alarmował, że branża potrzebuje wsparcia.
- Mamy sygnały, że ceny mąki znów wzrosną. Jeżeli rządzący nie wpłyną na to, to małe piekarnie znikną z naszej mapy - alarmuje Wojciechowski.
Szczeciński piekarz i wiceprzewodniczący Krajowej Izby Piekarnictwa, Andrzej Wojciechowski w audycji na Szczecińskiej Ziemi alarmował, że branża potrzebuje wsparcia.
- Mamy sygnały, że ceny mąki znów wzrosną. Jeżeli rządzący nie wpłyną na to, to małe piekarnie znikną z naszej mapy - alarmuje Wojciechowski.
Wojciechowski dodał, że cena mąki wzrośnie o około jedną trzecią. Więcej na ten temat na stronie internetowej w zakładce Na Szczecińskiej Ziemi i w cotygodniowym programie w soboty od godz. 6.
Przypomnijmy, że pomóc małym przedsiębiorcom ma m.in. ustawa, która zakłada ustalenie ceny maksymalnej prądu na poziomie 785 zł za MWh. Jej projekt w ubiegłym tygodniu przyjął Sejm.