Są chrupiące i przede wszystkim zdrowe - to chipsy z mięsem karpia, których przepis opracowali naukowcy Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.
Lista składników potrzebnych do przygotowania przysmaku nie jest długa - mięso karpia oraz tapioka, do tego pieprz, sól i odrobina cukru.
Efektem jest przekąska, która w 100 g ma średnio kilkadziesiąt kalorii mniej niż tradycyjne chipsy czy prażynki. Ma również mniej tłuszczu, soli i węglowodanów, zawiera natomiast niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3, w tym przede wszystkim EPA i DHA.
Karpioki będzie można kupować usmażone lub w postaci półproduktu do samodzielnego przygotowania w domu.
Przepis powstał w ramach dofinansowania z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego.
Efektem jest przekąska, która w 100 g ma średnio kilkadziesiąt kalorii mniej niż tradycyjne chipsy czy prażynki. Ma również mniej tłuszczu, soli i węglowodanów, zawiera natomiast niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3, w tym przede wszystkim EPA i DHA.
Karpioki będzie można kupować usmażone lub w postaci półproduktu do samodzielnego przygotowania w domu.
Przepis powstał w ramach dofinansowania z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego.