Rozpoczął się cykl spotkań organizowanych w Muzeum Narodowym. To właśnie w ich trakcie ma powstać książka.
Podczas pierwszego wydarzenia "Kulinarne podróże po Pomorzu Zachodnim" uczestnicy opowiadali o zupach, które tradycyjnie przyrządzane są w ich domach.
- Jednym z przepisów, który udało się odkryć jest zupa z brukwi - mówi jeden z uczestników spotkania. - Pierwszy raz przyszliśmy na takie wydarzenie związane z kulinariami, podróżach po Pomorzu Zachodnim. Dziś tematem są zupy. Będą kolejne spotkania: mięso, ryby, ciasta, warzywa i owoce. Warto poznać, co my mamy.
- Po zeszłorocznej udanej edycji, postanowiliśmy ponowić spotkania - mówi Iwona Karwowska z Muzeum Narodowego w Szczecinie. - Zapraszamy wszystkich na nowy cykl Działu Etnografii Pomorza i Działu Edukacji. Mamy na ceku pokazać nasze obiekty związane z produktami, kuchnią.
Najlepszy przepis na zupę zostanie wyłoniony przez internautów w głosowaniu w mediach społecznościowych muzeum.
Poprzednią edycję wydarzenia poświęcono przepisom na tradycyjne napoje, np. kompot i kefir.
- Jednym z przepisów, który udało się odkryć jest zupa z brukwi - mówi jeden z uczestników spotkania. - Pierwszy raz przyszliśmy na takie wydarzenie związane z kulinariami, podróżach po Pomorzu Zachodnim. Dziś tematem są zupy. Będą kolejne spotkania: mięso, ryby, ciasta, warzywa i owoce. Warto poznać, co my mamy.
- Po zeszłorocznej udanej edycji, postanowiliśmy ponowić spotkania - mówi Iwona Karwowska z Muzeum Narodowego w Szczecinie. - Zapraszamy wszystkich na nowy cykl Działu Etnografii Pomorza i Działu Edukacji. Mamy na ceku pokazać nasze obiekty związane z produktami, kuchnią.
Najlepszy przepis na zupę zostanie wyłoniony przez internautów w głosowaniu w mediach społecznościowych muzeum.
Poprzednią edycję wydarzenia poświęcono przepisom na tradycyjne napoje, np. kompot i kefir.
- Jednym z przepisów, który udało się odkryć jest zupa z brukwi - mówi jeden z uczestników spotkania.