Machina Czasu
Radio SzczecinRadio Szczecin » Machina Czasu
Fot. pixabay.com
Fot. pixabay.com
Kochani Podróżnicy w czasie!
Dostaję sporo wiadomości i maili, że jesteście zawiedzeni ograniczeniem możliwości słuchania audycji "Machina czasu" na stronie Radia Szczecin.

Od kilku miesięcy można tu znaleźć jedynie cztery ostatnie odcinki. Jest to spowodowane wypowiedzeniem przez ZAIKS umowy z Radiem Szczecin (i innymi rozgłośniami publicznymi). Chodzi o opłaty za muzykę wykorzystaną w audycjach publikowanych w internecie. Nowe warunki są dla władz radia trudne do przyjęcia. Negocjacje utknęły w martwym punkcie. Wiem, że to ogranicza Wam możliwości buszowania po "Machinach..." i podróży w czasie. Mam nadzieję, że to tylko kwestia czasu. Przepraszam. I do usłyszenia!
Agata Rokicka
Zaproszenie dla prezydenta Szczecina Piotra Zaremby na inaugurację roku akademickiego w Akademii Handlowej. Oddział w Szczecinie. Fot. ze zbiorów Książniy Pomorskiej
Zaproszenie dla prezydenta Szczecina Piotra Zaremby na inaugurację roku akademickiego w Akademii Handlowej. Oddział w Szczecinie. Fot. ze zbiorów Książniy Pomorskiej
14 października 1946 roku w kierunku ulicy Korzeniowskiego szli ludzie z krzesłami w rękach. Ten niezwykły pochód został zapamiętany przez wszystkich, którzy go widzieli. Inauguracja roku akademickiego w pierwszej uczelni w powojennym mieście, Akademii Handlowej była wielkim i ważnym wydarzeniem. Rozpoczęła nowy rozdział w historii polskiego Szczecina.

Dlaczego studenci pierwszej uczelni w naszym mieście wybrali się na wykłady z krzesełkami? Jakie były początki akademickiego Szczecina? Jacy naukowcy tworzyli szczecińskie uczelnie?

W podróż "Machiną czasu" wybierzmy się z członkami Szczecińskiego Stowarzyszenia Naukowców SATU: dr hab. Agnieszką Szudarek, prof. Uniwersytetu Szczecińskiego, dyrektorką Instytutu Historycznego US; prof. dr. hab. n. med. Wojciechem Marliczem, Klinika Gastroenterologii, Wydział Medyczny, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie oraz dr. hab. Maciejem Nowakiem, prof. ZUT, kierownikiem Katedry Nieruchomości, Wydział Ekonomiczny, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie.

W "Machinie..." wykorzystano fragmenty audycji Aliny Głowackiej, Alicji Maciejowskiej, Haliny Lizińczyk, Zofii Kozłowskiej, Marii Nesterowicz, Marii Gruszczyńskiej, Mariana Kowalskiego i Stanisława Borowieckiego oraz mojego autorstwa z archiwum Radia Szczecin. Agata Rokicka, zapraszam. Także na drugą część opowieści - za tydzień, 19 stycznia, po godzinie 20.
Posłuchaj audycji Agaty Rokickiej. Druga część opowieści za tydzień, 19 stycznia po 20
Sylwester w restauracji Balaton. Fot. polona.pl
Sylwester w restauracji Balaton. Fot. polona.pl
Karnawał to czas zabaw, balów, przebieranek i ucztowania. Rozpoczyna się 6 stycznia, w święto Trzech Króli, a kończy dzień przed środą popielcową, która w tym roku wypada 5 marca. Jak mówi głos z przeszłości: "Karnawał to okres pogrążania się w wir doczesnych uciech czyli hulaszczego trybu życia". No to hulamy! Agata Rokicka, zapraszam.

W "Machinie..." wykorzystano fragmenty audycji Aliny Głowackiej, Alicji Maciejowskiej, Agaty Foltyn, Waleriana Pawłowskiego, Tadeusza Klimowskiego oraz spółki autorskiej Fitz, Popiel, Strzelbicki z archiwum Radia Szczecin, a także fragment filmu "Lekarstwo na miłość".
Posłuchaj audycji Agaty Rokickiej
Bal sylwestrowy w Naczelnym Komitecie Zjednoczonego Stronnictwa Ludowego. Rok 1968. Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Bal sylwestrowy w Naczelnym Komitecie Zjednoczonego Stronnictwa Ludowego. Rok 1968. Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Zapraszam na dalszy ciąg opowieści o kulinarnym PRL-u. Wspólnie z Wojciechem Przylipiakiem zabierzemy Was na smakowitą wędrówkę po barach, restauracjach i wagonach restauracyjnych WARS-u, kioskach na peronach dworcowych, budkach z piwem oraz na... koncert Depeche Mode w 1985 roku.

Wojciech Przylipiak jest autorem książki "Kelnerki, barmani i wodzireje. Jak obsługiwaliśmy klienta w PRL”. Agata Rokicka, zapraszam w Nowy Rok, po godzinie 20.
Posłuchaj audycji Agaty Rokickiej (część druga)
Słynne "literkowe" menu w Barze Turysta w Szczecina. Fot. ze strony Baru Turysta na FB
Słynne "literkowe" menu w Barze Turysta w Szczecina. Fot. ze strony Baru Turysta na FB
Z jednej strony – próby zachowania przedwojennej elegancji i sznytu, z kelnerkami i kelnerami w białych koszulach, uśmiechniętych, grzecznych, kompetentnych, a z drugiej – realia niedoborów i pustych półek w sklepach czasów PRL-u.

Zapraszam na smakowitą wędrówkę po barach mlecznych, kawiarniach, restauracjach i wagonach restauracyjnych WARS-u, kioskach na peronach dworcowych, budkach ulicznych, karczmach, gospodach, klubach i ekskluzywnych hotelach. W kulinarną podróż w czasy Polski Ludowej zabierze nas Wojciech Przylipiak, autor książki-reportażu „Kelnerki, barmani i wodzireje. Jak obsługiwaliśmy klienta w PRL”. Publikacja ukazała się nakładem wydawnictwa Muza.
Dziś po godzinie 20 otworzymy „drzwi do kolorowego świata schowanego w czeluściach szarości Polski Ludowej”, zobaczymy PRL od zaplecza - jak wspominała swoją pracę Grażyna, jedna z bohaterek książki.

Druga część opowieści w Nowy Rok, w środę, 1 stycznia po 20.
Posłuchaj audycji Agaty Rokickiej