Wielkanoc za nami, a wiele lodówek wciąż wypełniają świąteczne potrawy. Dużo jedzenia niestety trafi na śmietnik. Warto pamiętać, że w Szczecinie funkcjonują dwie jadłodzielnie, do których można przynieść niepotrzebną, ale zdatną do spożycia żywność. Punkty przy ul. Żółkiewskiego oraz w jednym z pawilonów na ryneczku Kilińskiego są czynne we wtorki i w czwartki w godzinach 11-17. Są także Banki Żywności, które nadmiar produkowanej żywności przekazują potrzebującym poprzez organizacje pomocowe. Jednak problem marnowania żywności wymaga systemowych rozwiązań. Specjaliści szacują, że rocznie Polacy marnują około dziewięciu milionów ton produktów spożywczych. Ministerstwo Środowiska powołało specjalne konsorcjum, którego zadaniem będzie zbadanie problemu marnotrawstwa żywności w Polsce, przeprowadzenie kampanii informacyjnej oraz przygotowanie rekomendacji zmian w prawie, by przeciwdziałać temu problemowi.
Goście:
- Weronika Bałszan - aktywistka Jadłodzielni w Szczecinie
- Marek Borowski - prezes zarządu Federacji Polskich Banków Żywności
- Dr hab. Krystyna Rejman - z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie