Za kilogram pietruszki 20 złotych, czereśni 50, a truskawek około 15 - tak mniej więcej kształtują się ceny warzyw i owoców. Eksperci wskazują, że są wyjątkowo wysokie względem chociażby poprzedniego roku. Ceny w wybranych przypadkach wzrosły nawet o przynajmniej kilkadziesiąt, a nawet więcej niż 100 procent. Niektóre okazy z ogrodu są droższe niż mięso. Powodem takiego a nie innego stanu rzeczy jest głównie susza. Deszczu przez ostatnie tygodnie było rzeczywiście jak na lekarstwo. Do tego w grę wchodzą jeszcze przymrozki. Handlarzy, którzy zwyczajnie wykorzystują sytuację na rynku i podbijają ceny, też na pewno można znaleźć. Pojawia się pytanie: czy dobrniemy do momentu, kiedy kupno warzyw lub owoców stanie się dla nas nieopłacalne. To raczej czarny i mało realny scenariusz.
Jak już przy owocach i warzywach jesteśmy to warto odnotować, jak prezentuje się na obecną chwilę rynek pracy sezonowej. Brak większego zainteresowania ze strony Polaków zbieraniem szparagów odnotowali już Niemcy. Czy jest to szerszy trend?
Jak już przy owocach i warzywach jesteśmy to warto odnotować, jak prezentuje się na obecną chwilę rynek pracy sezonowej. Brak większego zainteresowania ze strony Polaków zbieraniem szparagów odnotowali już Niemcy. Czy jest to szerszy trend?