Znawczyni kuchni Pomorza Zachodniego na przestrzeni wieków - Grażyna Zaremba-Szuba, spotkała się z czytelnikami w bibliotece Pro Media w Szczecinie.
W swojej najnowszej książce - zatytułowanej właśnie "Pomorskie bajdurki z przepisami kulinarnymi", pisze między innymi o najpopularniejszych potrawach naszego regionu - kiszonych ogórkach i gęsinie.
Po spotkaniu dzieci już wiedzą, jakie od wieków są najlepsze pomorskie potrawy. Wśród bajdurek znalazła się też opowieść o podkutych gęsiach - mówi Zaręba-Szuba.
- Ta gęś pomorska jest w butach. Przecież były przeganiane z miejscowości do miejscowości, to miały podkuwane łapki. Mówiło się, że gęś jest kuta. Puszczano je w korytarz, w jednym była smoła rozlana, w drugim piasek. One przechodziły kilka etapów po to, żeby nie uszkodzić sobie łapek - tłumaczy autorka.
Grażyna Zaremba-Szuba jest badaczką historii kuchni Pomorza Zachodniego, publicystką, autorką między innymi "Pomorskiej książki kucharskiej".
Po spotkaniu dzieci już wiedzą, jakie od wieków są najlepsze pomorskie potrawy. Wśród bajdurek znalazła się też opowieść o podkutych gęsiach - mówi Zaręba-Szuba.
- Ta gęś pomorska jest w butach. Przecież były przeganiane z miejscowości do miejscowości, to miały podkuwane łapki. Mówiło się, że gęś jest kuta. Puszczano je w korytarz, w jednym była smoła rozlana, w drugim piasek. One przechodziły kilka etapów po to, żeby nie uszkodzić sobie łapek - tłumaczy autorka.
Grażyna Zaremba-Szuba jest badaczką historii kuchni Pomorza Zachodniego, publicystką, autorką między innymi "Pomorskiej książki kucharskiej".
Zobacz także
2017-08-06, godz. 22:27
Festiwal Orkiestr Dętych dobiegł końca. Wiemy kto wygrał
Miejska Orkiestra "Moderato" z Warki wygrała I Festiwal Orkiestr Dętych w Szczecinie. W nagrodę otrzymała 1,5 tysiąca złotych oraz Puchar Prezydenta Piotra Krzystka. W tegorocznym festiwalu, który był jedną z atrakcji szczecińskiego…
» więcej
2017-08-06, godz. 07:16
"Historia pod Żaglami"
Jak wyglądały regaty wielkich żaglowców 40 lat temu, jak prezentują się na morzu żaglowce pod pełnymi żaglami, wreszcie - jak wygląda praca ich załóg. Historię pisaną zdjęciami szczecinianina Marka Czasnojcia od soboty można…
» więcej
2017-08-05, godz. 18:45
Ostatni koncert w ramach "Grechuta Festiwal"
W Świnoujściu rozpoczyna się właśnie ostatni koncert w ramach "Grechuta Festiwal".
» więcej
2017-08-05, godz. 11:15
TSR: "Odyssea", czyli dzieło specjalnie na regaty
W sali Opery na Zamku trwają ostatnie przygotowania do prapremierowego wykonania utworu symfonicznego Henri Seroki zatytułowanego "Odyssea".
» więcej
2017-08-04, godz. 21:01
Tomasz Raczek: kino żeglarskie nie dla "cykorów" [WIDEO, ZDJĘCIA]
Filmy "w morskim klimacie" można oglądać w szczecińskim Parku Żeromskiego. W ramach finału regat The Tall Ships Races stanęło tam kino żeglarskie.
» więcej
2017-08-04, godz. 12:53
Qftry, Stare Dzwony i Ryczące 20, czyli finał TSR w rytmie szant
Spora dawka muzyki szantowej będzie czekać na mieszkańców i turystów podczas finału regat The Tall Ships Races w Szczecinie. Pierwsze koncerty odbędą się w piątek.
» więcej
2017-08-03, godz. 20:42
Sztuka dawna w zbiorach kolekcjonerów szczecińskich [ZDJĘCIA]
Szczecińscy kolekcjonerzy założyli w 2015 r. Klub Kolekcjonerów i Miłośników Malarstwa i Sztuki Dawnej. Teraz pokazują swoje skarby w Galerii Gotyckiej Zamku Książąt Pomorskich.
» więcej
2017-08-03, godz. 15:22
BNO rusza w świat. Międzynarodowa mieszanka zagrała w Trafo [WIDEO, ZDJĘCIA]
Koncert w szczecińskiej Trafostacji Sztuki zainaugurował międzynarodową trasę Baltic Neopolis Orchestra. Podczas środowego występu razem z jej muzykami zagrali uznani artyści z różnych stron świata.
» więcej
2017-08-03, godz. 14:33
Wzruszona żona Marka Grechuty w Świnoujściu: To jest już moje miejsce
Trzecia odsłona Grechuta Festival w Świnoujściu na półmetku. Po spotkaniu z Olgą Bończyk i Warszawskim Combo Tanecznym czas na wielka operę Giuseppe Verdiego "Nabucco".
» więcej
2017-08-03, godz. 12:38
Przygotowania do premiery. Jubileusz Opery na Zamku na bogato
300-osobowy zespół Opery na Zamku w Szczecinie przygotowuje jubileuszowe "Pajace". To z okazji 60-lecia istnienia.
» więcej