Radio SzczecinRadio Szczecin » Kultura
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Grażyna Zaremba-Szuba. Fot. Małgorzata Frymus [Radio Szczecin]
Grażyna Zaremba-Szuba. Fot. Małgorzata Frymus [Radio Szczecin]
Znawczyni kuchni Pomorza Zachodniego na przestrzeni wieków - Grażyna Zaremba-Szuba, spotkała się z czytelnikami w bibliotece Pro Media w Szczecinie.
W swojej najnowszej książce - zatytułowanej właśnie "Pomorskie bajdurki z przepisami kulinarnymi", pisze między innymi o najpopularniejszych potrawach naszego regionu - kiszonych ogórkach i gęsinie.

Po spotkaniu dzieci już wiedzą, jakie od wieków są najlepsze pomorskie potrawy. Wśród bajdurek znalazła się też opowieść o podkutych gęsiach - mówi Zaręba-Szuba.

- Ta gęś pomorska jest w butach. Przecież były przeganiane z miejscowości do miejscowości, to miały podkuwane łapki. Mówiło się, że gęś jest kuta. Puszczano je w korytarz, w jednym była smoła rozlana, w drugim piasek. One przechodziły kilka etapów po to, żeby nie uszkodzić sobie łapek - tłumaczy autorka.

Grażyna Zaremba-Szuba jest badaczką historii kuchni Pomorza Zachodniego, publicystką, autorką między innymi "Pomorskiej książki kucharskiej".
Relacja Małgorzaty Frymus

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty