Znawczyni kuchni Pomorza Zachodniego na przestrzeni wieków - Grażyna Zaremba-Szuba, spotkała się z czytelnikami w bibliotece Pro Media w Szczecinie.
W swojej najnowszej książce - zatytułowanej właśnie "Pomorskie bajdurki z przepisami kulinarnymi", pisze między innymi o najpopularniejszych potrawach naszego regionu - kiszonych ogórkach i gęsinie.
Po spotkaniu dzieci już wiedzą, jakie od wieków są najlepsze pomorskie potrawy. Wśród bajdurek znalazła się też opowieść o podkutych gęsiach - mówi Zaręba-Szuba.
- Ta gęś pomorska jest w butach. Przecież były przeganiane z miejscowości do miejscowości, to miały podkuwane łapki. Mówiło się, że gęś jest kuta. Puszczano je w korytarz, w jednym była smoła rozlana, w drugim piasek. One przechodziły kilka etapów po to, żeby nie uszkodzić sobie łapek - tłumaczy autorka.
Grażyna Zaremba-Szuba jest badaczką historii kuchni Pomorza Zachodniego, publicystką, autorką między innymi "Pomorskiej książki kucharskiej".
Po spotkaniu dzieci już wiedzą, jakie od wieków są najlepsze pomorskie potrawy. Wśród bajdurek znalazła się też opowieść o podkutych gęsiach - mówi Zaręba-Szuba.
- Ta gęś pomorska jest w butach. Przecież były przeganiane z miejscowości do miejscowości, to miały podkuwane łapki. Mówiło się, że gęś jest kuta. Puszczano je w korytarz, w jednym była smoła rozlana, w drugim piasek. One przechodziły kilka etapów po to, żeby nie uszkodzić sobie łapek - tłumaczy autorka.
Grażyna Zaremba-Szuba jest badaczką historii kuchni Pomorza Zachodniego, publicystką, autorką między innymi "Pomorskiej książki kucharskiej".