Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin/Archiwum]
Fot. Łukasz Szełemej [Radio Szczecin/Archiwum]
Włosi świętują Wigilię lekką kolacją przed pasterką. Dopiero w Boże Narodzenie będą biesiadować w rodzinnym gronie.
Pierwsza część dnia upłynie Włochom pod znakiem ostatnich świątecznych zakupów. Mimo niedzieli, do wczesnego popołudnia czynne będą wszystkie sklepy i targowiska. W komunikacji miejskiej jeden bilet ważny będzie przez cały dzień.

Wieczorem Włosi zasiądą do kolacji składającej się głównie z owoców morza i ryb. Jako przystawki podawane są na ogół ośmiornice i skorupiaki. Pierwsze danie to makarony z małżami lub sosem rybnym. Na drugie najczęściej serwowany jest smażony dorsz albo dorada. Jeśli chodzi o desery, najpopularniejsze są nugaty, strudle i panettone - drożdżowe ciasto z bakaliami.

W każdym domu stoi szopka, w co czwartym choinka. Pośród kolęd, częściej słuchanych niż śpiewanych, najbardziej znana jest XVIII-wieczna "Tu scendi dalle Stelle" - Przychodzisz spośród gwiazd.
Relacja Piotra Kowalczuka/Informacyjna Agencja Radiowa

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty