Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

W Prowansji wielkim szacunkiem cieszy się lawenda, dlatego dodaje się ją do pasztetów i do ciast. źródło: pl.wikipedia.org/wiki/Prowansja
W Prowansji wielkim szacunkiem cieszy się lawenda, dlatego dodaje się ją do pasztetów i do ciast. źródło: pl.wikipedia.org/wiki/Prowansja
Święta w Prowansji na południu Francji zdecydowanie różnią się od polskiego Bożego Narodzenia. Zamiast śniegu i choinki jest niebieskie niebo, słońce i palmy. A na świąteczny stół podaje się aż trzynaście deserów.
Tradycyjne menu prowansalskie nawiązuje swoją liczbą do Ostatniej Wieczerzy. Jeszcze przed wyjściem na Pasterkę na nakrytym trzema obrusami stole, na którym ustawione są trzy świeczniki, pojawiają się warzywa, karczochy i zupa rybna.

Sama uczta świąteczna - już po powrocie z nabożeństwa - składa się ze słodkich smakołyków: rodzynków, suszonych fig, moreli i śliwek. Po nich serwowane są jabłka, gruszki, melony i mandarynki; owoce kojarzące się z tą porą roku. Potem przychodzi pora na ciasta, wśród których prym wiodą te drożdżowe, osładzane cukrem z trzciny.

W niektórych regionach Prowansji niezwykle popularne są owoce kandyzowane, ale wszędzie wielkim wzięciem cieszy się nugat, czyli przysmak z miodu, cukru i migdałów. W Prowansji wielkim szacunkiem cieszy się lawenda, dlatego dodaje się ją do pasztetów i do ciast.
Relacja Marka Brzezińskiego (IAR)

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty