Wspólne otwieranie prezentów, suto zastawione stoły i nabożeństwa - tak Francuzi obchodzą dziś święto Bożego Narodzenia. Większość spędza ten dzień z rodziną przy uroczystym obiedzie. Potrawy i zwyczaje różnią się w zależności od regionów.
Nieodzownym elementem świątecznej tradycji jest rodzinny obiad. Na stole króluje zazwyczaj pieczony indyk faszerowany kasztanami. Inną popularną potrawą jest spożywany na ciepło lub na zimno pasztet z kaczych lub gęsich wątróbek, zwany "foie gras". Na północy kraju popularne są owoce morza, a we wschodnich regionach - ślimaki. Głównym świątecznym deserem jest tak zwana "buche", czyli czekoladowe ciasto lub deser lodowy w kształcie polana drzewa. Na południu kraju podaje się trzynaście deserów, składających się głownie z suszonych owoców.
W Boże Narodzenie kościoły we Francji cieszą się stosunkowo wysoką frekwencją. We mszach świętych uczestniczą parafianie, ale też osoby rzadziej praktykujące. Z ostatnich badań wynika, że 37 procent społeczeństwa uznaje, iż dzień ten ma charakter religijny.