Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Fot. pixabay.com / cow5318 (CC0 domena publiczna)
Fot. pixabay.com / cow5318 (CC0 domena publiczna)
Wspólne otwieranie prezentów, suto zastawione stoły i nabożeństwa - tak Francuzi obchodzą dziś święto Bożego Narodzenia. Większość spędza ten dzień z rodziną przy uroczystym obiedzie. Potrawy i zwyczaje różnią się w zależności od regionów.
Większość Francuzów rozpoczyna dzień od otwierania prezentów, które przynosi pod choinkę tak zwany "Pere Noel". To odpowiednik świętego Mikołaja we francuskiej kulturze masowej.

Nieodzownym elementem świątecznej tradycji jest rodzinny obiad. Na stole króluje zazwyczaj pieczony indyk faszerowany kasztanami. Inną popularną potrawą jest spożywany na ciepło lub na zimno pasztet z kaczych lub gęsich wątróbek, zwany "foie gras". Na północy kraju popularne są owoce morza, a we wschodnich regionach - ślimaki. Głównym świątecznym deserem jest tak zwana "buche", czyli czekoladowe ciasto lub deser lodowy w kształcie polana drzewa. Na południu kraju podaje się trzynaście deserów, składających się głownie z suszonych owoców.

W Boże Narodzenie kościoły we Francji cieszą się stosunkowo wysoką frekwencją. We mszach świętych uczestniczą parafianie, ale też osoby rzadziej praktykujące. Z ostatnich badań wynika, że 37 procent społeczeństwa uznaje, iż dzień ten ma charakter religijny.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty