Najważniejszą rodzinną tradycją świąteczną we Włoszech jest obiad w Uroczystość Bożego Narodzenia. Większość włoskich rodzin organizuje świąteczny posiłek w domu. Niektórzy jednak wybierają restauracje.
Tradycyjny, trwający wiele godzin obiad świąteczny rozpoczyna się od przystawek, czyli oliwek, wędlin i serów. Następnie podawane są pierożki tortellini lub kluski z mięsem. Często w jadłospisie jest rosół lub zupa z porów. Główne danie stanowi pieczeń jagnięca lub wieprzowa, ewentualnie pieczony drób, zazwyczaj z ziemniakami i pieczonymi warzywami. Na deser podawane jest najczęściej panettone, czyli wysoka babka drożdżowa z bakaliami. Nie może zabraknąć nugatów z miodem, orzechami i migdałami, ani wina.
Specjalny świąteczny zestaw potraw, związany z lokalną tradycją, oferują restauracje i pizzerie. W Rzymie ceny wahają się od 35 do 200 euro od osoby. W tym roku najczęściej spotykana oferta to 50-60 euro, czyli 10 euro więcej niż rok temu.