Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Fot. Jarosław Gaszyński [Radio Szczecin/Archiwum]
Fot. Jarosław Gaszyński [Radio Szczecin/Archiwum]
Dietetycy podkreślają walory odżywcze jajek. Jajka wkładamy do koszyczka wielkanocnego i święcimy wraz z innymi pokarmami. Następnie spożywamy je podczas śniadania wielkanocnego.
Doktor Anna Lewitt - dietetyk kliniczny podkreśliła, że jajka to naturalne doskonale zbilansowane produkty odżywcze. Stanowią także cenne źródło białka, witamin oraz innych istotnych składników odżywczych. Oprócz wysokiej zawartości białka, którego jest więcej w żółtku niż w białku, są również bogate w żelazo, witaminy A, D, E, B2, B12 oraz foliany. Ponadto, jaja zawierają cenne aminokwasy, cholinę, luteinę, zeaksantynę oraz bioaktywne peptydy, które wykazują działanie antyoksydacyjne.

Według rekomendacji WHO bezpiecznie możemy zjeść nawet 10 jajek tygodniowo. Jajko w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej jest odpowiednikiem mięsa. Dzienna porcja zwierzęcego białka to jest około 150 gramów.

Zgodnie z tradycją, w czasie Świąt Wielkanocnych malujemy jajka oraz robimy kolorowe pisanki.
Relacja Barbary Góry [IAR]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty