Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Pogodny na tropie - konkurs, audiobook, odcinki

Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Fot. Robert Stachnik [Radio Szczecin]
Polacy marnują rocznie trzy miliony ton żywności, jednocześnie aż ponad sześć i pół procent Polaków żyje poniżej progu ubóstwa.
Tak wynika z najnowszego raportu "Nie Marnuj Jedzenia 2024". Raport, w Światowy Dzień Żywności, opublikowała Federacja Polskich Banków Żywności.

Łukasz Sołtysiak z Federacji Polskich Banków Żywności mówi, że z raportu wynika, iż niemal 45 procent Polaków marnuje jedzenie, ale w stosunku do ubiegłego roku to grupa o 11 procent mniejsza. "Można powiedzieć, że wzrasta nasza świadomość, którą budują również coraz wyższe ceny żywności. Powoduje to, że nas na tę żywność nie stać i kupujemy mniejsze ilości jedzenia, staramy się wybierać bardziej atrakcyjne cenowo produkty" - dodaje.

Łukasz Sołtysiak podkreśla, że choć zimniejsza się odsetek osób marnujących jedzenie, to wciąż w śmietnikach lądują produkty nadające się do spożycia. Wśród najczęściej wyrzucanych królują chleb i różne rodzaje pieczywa, wędliny, warzywa i owoce. Łukasza Sołtysiak mówi, że częste marnowanie jedzenia wynika przede wszystkim z upływu terminu przydatności do spożycia, niewłaściwego planowania posiłków, nadmiernych zakupów i niewłaściwego przechowywania żywności.

Według szacunków rocznie gospodarstwa domowe, z powodu wyrzucania żywności, tracą od pięciu do sześciu tysięcy złotych.

Światowy Dzień Żywności ustanowiła w 1979 roku Organizacja do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Jest obchodzony na całym świecie 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
Relacja Witolda Banacha [IAR]

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty