Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Fot. pixabay.com / Capri23auto (CC0 domena publiczna)
Fot. pixabay.com / Capri23auto (CC0 domena publiczna)
Naukowcy z trzech krakowskich uczelni opracowali recepturę i wyprodukowali batony energetyczne z karpia. Zawierają one około 30 procent mięsa z tej ryby.
Jak mówi kierująca projektem profesor Joanna Tkaczewska z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie badania pozwoliły stwierdzić, że mięso karpia może powodować zmniejszenie tak zwanego stresu oksydacyjnego u sportowców. Karp jest także cennym źródłem witamin - dodaje profesor Joanna Tkaczewska.

Profesor Tkaczewska dodała, że baton z karpiem może zmienić nastawienie młodego pokolenia, niechętnego tej rybie.

Jednym ze sportowców, która testowała batony była wicemistrzyni olimpijska w wioślarstwie z Tokio Katarzyna Ziellman.
Jak mówi kierująca projektem profesor Joanna Tkaczewska z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie badania pozwoliły stwierdzić, że mięso karpia może powodować zmniejszenie tak zwanego stresu oksydacyjnego u sportowców.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty