Naukowcy z trzech krakowskich uczelni opracowali recepturę i wyprodukowali batony energetyczne z karpia. Zawierają one około 30 procent mięsa z tej ryby.
Jak mówi kierująca projektem profesor Joanna Tkaczewska z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie badania pozwoliły stwierdzić, że mięso karpia może powodować zmniejszenie tak zwanego stresu oksydacyjnego u sportowców. Karp jest także cennym źródłem witamin - dodaje profesor Joanna Tkaczewska.
Profesor Tkaczewska dodała, że baton z karpiem może zmienić nastawienie młodego pokolenia, niechętnego tej rybie.
Jednym ze sportowców, która testowała batony była wicemistrzyni olimpijska w wioślarstwie z Tokio Katarzyna Ziellman.
Profesor Tkaczewska dodała, że baton z karpiem może zmienić nastawienie młodego pokolenia, niechętnego tej rybie.
Jednym ze sportowców, która testowała batony była wicemistrzyni olimpijska w wioślarstwie z Tokio Katarzyna Ziellman.