Radio SzczecinRadio Szczecin » Polska i świat
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz

Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin/ Archiwum]
Fot. Marcin Kokolus [Radio Szczecin/ Archiwum]
50 lat temu wypieczono w Polsce pierwszą pizzę. Stało się to w słupskim "Barze Poranek". Włoski przysmak przywiózł z Mediolanu do Słupska szef lokalnej gastronomii Tadeusz Szołdra.
Od 8 marca 1975 roku pizza jest sprzedawana w lokalu przy ulicy Wojska Polskiego w niezmienionej recepturze - mówi Jolanta Panek, prezes Powszechnej Spółdzielni Spożywców Społem w Słupsku, która jest właścicielem baru.

- Ten sam piec, który tak naprawdę jest tu od 8 marca 1975 roku. To jest piec elektryczny, który właśnie jako prototyp został tutaj postawiony. Od godziny 6.00 jest on rozgrzewany. Cztery godziny trwa nagrzewanie i dopiero o 10.00 pierwsze blaszki z pizzą wchodzą do pieca - opowiada Panek.

Każdego dnia słupski bar sprzedaje od pięciuset do ośmiuset porcji pizzy.

Autorka edycji: Joanna Chajdas
Od 8 marca 1975 roku pizza jest sprzedawana w lokalu przy ulicy Wojska Polskiego w niezmienionej recepturze - mówi Jolanta Panek, prezes Powszechnej Spółdzielni Spożywców Społem w Słupsku, która jest właścicielem baru.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

12345
12345
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty