50 lat temu wypieczono w Polsce pierwszą pizzę. Stało się to w słupskim "Barze Poranek". Włoski przysmak przywiózł z Mediolanu do Słupska szef lokalnej gastronomii Tadeusz Szołdra.
Od 8 marca 1975 roku pizza jest sprzedawana w lokalu przy ulicy Wojska Polskiego w niezmienionej recepturze - mówi Jolanta Panek, prezes Powszechnej Spółdzielni Spożywców Społem w Słupsku, która jest właścicielem baru.
- Ten sam piec, który tak naprawdę jest tu od 8 marca 1975 roku. To jest piec elektryczny, który właśnie jako prototyp został tutaj postawiony. Od godziny 6.00 jest on rozgrzewany. Cztery godziny trwa nagrzewanie i dopiero o 10.00 pierwsze blaszki z pizzą wchodzą do pieca - opowiada Panek.
Każdego dnia słupski bar sprzedaje od pięciuset do ośmiuset porcji pizzy.
Autorka edycji: Joanna Chajdas
- Ten sam piec, który tak naprawdę jest tu od 8 marca 1975 roku. To jest piec elektryczny, który właśnie jako prototyp został tutaj postawiony. Od godziny 6.00 jest on rozgrzewany. Cztery godziny trwa nagrzewanie i dopiero o 10.00 pierwsze blaszki z pizzą wchodzą do pieca - opowiada Panek.
Każdego dnia słupski bar sprzedaje od pięciuset do ośmiuset porcji pizzy.
Autorka edycji: Joanna Chajdas


Radio Szczecin