Radio SzczecinRadio Szczecin » Biznes
  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  reklama  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

Szwajcarskiemu serowi pomogą... nanocząsteczki, będzie miał więcej dziur. Fot. wikipedia.pl
Szwajcarskiemu serowi pomogą... nanocząsteczki, będzie miał więcej dziur. Fot. wikipedia.pl
Szwajcarskiemu serowi pomogą... nanocząsteczki, będzie miał więcej dziur. Program badawczy umożliwiający poprawę jego właściwości będzie uruchomiony w Szwajcarii, jeszcze w tym roku.
Liczba dziur w serze zmniejsza się z roku na rok. Według CNN, program ma dotyczyć nanocząsteczek, które nie zmieniałyby jego konsystencji a zwłaszcza smaku, lecz poprawiłyby ważną dla konsumentów cechę - liczbę dziurek w serze.

Od 15 lat bowiem liczba dziur w słynnych szwajcarskich serach, jak ementaler, spadała. Teraz - jak twierdzą serowarzy - jest ich nawet o 40 proc. mniej niż w latach 90.

Problem ten rozwiązują naukowcy z prestiżowego Instytutu Badania Żywności Agroscope. Wykazali, że zanikanie dziur jest związane, paradoksalnie, ze wzrostem czystości mleka, z którego robi się ser. To wszystko przez nowoczesne sterylne technologie produkcji sera - do mleka praktycznie nic się nie dostaje. Kiedyś do wiader trafiały mikroskopijne cząsteczki siana, wyzwalające w czasie fermentacji gaz, a to powodowało pojawianie się dziur. Szwajcarzy zjadają rocznie przeszło 20 kg sera na głowę.
Relacja Anny Łukaszek.

Najnowsze Szczecin Region Polska i świat Sport Kultura Biznes

  Reklama  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Autopromocja  
Zobacz
  Reklama  
Zobacz

radioszczecin.tv

Najnowsze podcasty